Napad na gradove koje ne kontroliše SDA: Predizborne akcije Federalne policije

122E453E 2946 4416 8813 C548FC7953AB

Za svega dvadeset dana septembra ove godine, Federalna uprava policije provela je četiri akcije usmjerene, isključivo, protiv kadrova koji su oponenti Stranci demokratske akcije. Izuzimana je dokumentacija iz GRAS-a, potom Općine Stari Grad Sarajevo, te gradskih uprava Visoko i Zenica. I sve je to urađeno dva mjeseca prije lokalnih izbora.

“Kantonalni sud u Zenici, po prijedlogu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, izdao je Naredbu za privremeno oduzimanje predmeta, odnosno originalne dokumentacije od Gradske uprave Grada Zenica i JKP “ Zenicatrans” prijevoz putnika d.d. Zenica”, glasilo je saopćenje zeničkog Tužilaštva izdato 16. septembra 2020. godine.

Pretres su izvršili pripadnici Federalne uprave policije kojom rukovodi Ensar Korman neformalni kadar SDA. Podsjećamo, slučaj Zenicatrans bio je aktualan krajem prošle i početkom ove godine, ali se zeničko tužilaštvo, zajedno sa FUP-om, na izuzimanje dokumentacije odlučilo dva mjeseca prije lodržavanja lokalnih izbora na kojima će, između ostalog, biti biran i gradonačelnik Zenice. Na čelu gradske uprave Zenica se nalazi Fuad Kasumović, bivši visoki funkcioner SDA, koji je na prošlim lokalnim izborima, kao nezavisni kandidat,postao gradonačelnik. SDA na predstojećim izborima pokušat će da vrati kontrolu nad tim gradom, a njihov je kandidat Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde BiH.

“Pripadnici Federalne uprave policije pretresli su Gradsku upravu Visoko”, glasila je vijest objavljena 23. septembra ove godine.

Prema saopćenju Gradske uprave Visoko, inspektori FUP-a su po nalogu Kantonalnog tužilaštva Zenica izuzeli dokumente koji se odnose na subvencioniranje cijene priključaka na gasnu instalaciju. I na ovaj pretres FUP i zeničko Tužilaštvo su se odlučili  mjesec i po prije lokalnih izbora. Gradonačelnica Visokog je Amra Babić, bivša članica SDA koja je na prošlim lokalnim izborima reizabrana kao nezavisni kandidat. Stranka demokratske akcije namjerava vratiti kontrolu nad tom Gradskom upravom, a kandidovali su aktualnog premijera Ze-Do kantona Mirzu Ganića. Upravo Ganićeva Vlada odlučuje o finansiranju rada Kantonalnog tužilaštva Zenica.

Uporedo sa pretresanjem ove dvije gradske uprave, FUP, prema informacijama Istrage, provodi i istražne radnje koje se odnose na Općinu Stari Grad Sarajevo, a istražuju se, navodne, nezakonitosti načelnika Ibrahima Hadžibajrića. Policijsko-tužilačke aktivnosti su intenzivirane neposredno pred početak predizborne kampanje za lokalne izbore. Hadžibajrić je, podsjećamo, bivši kadar SDA, koji je u međuvremenu osnovao svoju partiju koja je opozicija Stranci demokratske akcije na nivou Kantona Sarajevo. SDA-ov kandidat za poziciju načelnika Općine Stari Grad Sarajevo je Jusuf Pušina, ratni kadar SDA kojem se trenutno sudi zbog ratnog zločina nad zarobljenim pripadnicima JNA koji su ubijeni u Velikom parku u Sarajevu.

I, na kraju, pripadnici FUP-a su 17. 9. 2020. godine pretresli prostorije GRAS-a. Prema informacijama Istrage, dio izuzete dokumentacije odnosi se na nabavku polovnih trolejbusa, o čemu su mediji pisali početkom ove godine. Ovaj posao organizirali su kadrovi bivše Vlade Kantona Sarajevo sa Edinom fortom na čelu, ali je Federalna uprava policije istragu intenzivirala dva mjeseca pred lokalne izbore.

Istraga – Avdo Avdić