Portal 072info

Napadač iz Nice i zvanično identifikovan

Vozač kamiona koji je protekle noći u napadu na poznatom šetalištu u Nici ubio najmanje 84 i ranio više od 100 ljudi, zvanično je identifikovan kao 31-godišnjak tunižanskog porijekla koji je živio u tom gradu na jugu Francuske, javlja agencija AFP, pozivajući se na policijske izvore.

Napadač je vozio kamion težak 19 tona kojim je gazio ljude na putanji dugoj dva kilometra, pucajući iz pištolja, prije nego što ga je policija ubila.

 

Agencija Reuters prenosi da je napadač bio poznat francuskoj policiji zbog počinjenih krivičnih djela, ali ne i obavještajnih službi.

Francuski mediji su javili da je u kamionu, koji je napadač iznajmio nekoliko dana prije napada, nađena njegova lična karta i više komada oružja – puške i ručne bombe.

Policija traga za eventualnim saučesnicima, a utvrdila je da je u kamionu napadač bio sam.

Francuski predsjednik Francoise Hollande izjavio je da je “nedvosmisleno” u pitanju teroristički napad.

Francuski list “Figaro” je objavio izjavu ministra unutrašnjih poslova Francuske Bernarda Cazeneuva koji je kazao da među poginulima ima djece, a da je 18 ranjenih u izuzetno teškom stanju.

Kamion je ‘uletio’ u masu na pozatom šetalištu Promenad dez Angle uz more, odmah nakon što se završio vatromet povodom nacionalnog praznika, 14. jula.

Napad se dogodio gotovo tačno osam mjeseci nakon napada u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi u novembru prošle godine.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box