NAPETA SITUACIJA: Zaoštravaju se odnosi Srbije i Hrvatske!

NAPETA SITUACIJA: Zaoštravaju se odnosi Srbije i Hrvatske!

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je večeras da će ova zemlja uputiti protestnu notu Hrvatskoj jer, kako kaže, hrvatska policija nije dopustila ministru za dijasporu Srbije Đorđu Milićeviću da posjeti bivši logor u Jasenovcu.

Ministar Milićević je bio u posjetu Srbima u okolici Novske i potom se uputio prema spomen-parku u Jasenovcu kako bi odao počast Srbima ubijenima u ustaškom logoru tokom Drugog svjetskog rata, saopćio je njegov ured.

Kako se dodaje, njega su na ulazu u kompleks zaustavili hrvatski policajci koji su mu vozilo okružili s tri automobila.

Dačić je to ocijenio kao “sraman i skandalozan potez hrvatskih vlasti”.

“To je njihov odnos prema genocidu nad srpskim narodom u Jasenovcu i cijeloj fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”, rekao je Dačić u saopćenju.

Ranije su se slični događaji desili kada je 2022. godine srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pokušao posjetiti Jasenovac, baš kao i bivši ministar odbrane Aleksandar Vulin četiri godine ranije.Vezano za pokušaj Vučića da posjeti Jasenovac, hrvatski ambasador u Beogradu Hidajet Biščević je kazao kako je razlog bio što “nije ispoštovana diplomatska procedura” i da ta posjeta nije bila zabranjena. U to vrijeme su srbijanski mediji pisali da je Vučiću i dva puta ranije odbijena posjeta Jasenovcu i da mu je hrvatski premijer Andrej Plenković jednom zatražio odgodu zbog protesta hrvatskih branitelja, a drugi put rekao “ne sada”.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS