Napici za zdravije srce

k 43
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Prevencija je najbitnija kada je očuvanje zdravlja u pitanju. Da biste sačuvali srce, redovno uzimajte ovih pet napitaka:

Kakao ili čaj

Kafa – Možda vas iznenadi činjenica da kafa ima veću antioksidativnu vrijednost nego kakao ili čaj. Umjereno konzumiranje kafe smanjit će rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Također, utječe i na smanjenje upalnih procesa u organizmu. 

Istraživanje provedeno na 83.000 žena pokazalo je da žene koje konzumiraju 2 šoljice kafe dnevno imaju 20 posto manji rizik od obolijevanja od moždanog udara u odnosu na one koje ne piju kafu. Ukoliko, međutim, konzumirate više od četiri šoljice kafe dnevno, možda ćete imati nesanicu, osjećati se uznemireno i umorno.

ČITAJ JOŠ:  Otvoren najdublji bazen na svijetu, dubok je 45 metara (FOTO)

Voda – Dehidratacija može da podstakne veći broj rizičnih faktora za nastanak srčanih oboljenja, kao što je povećana viskoznost krvi. Kada je organizam dehidriran i nedostaje mu tečnosti, krv je gušća, što podstiče srce da troši više energije da bi tjeralo krv kroz tijelo. Preporučljivo konzumiranje vode na dnevnoj bazi je 8 čaša. Obogatite vodu svježe cijeđenim limunovim sokom i tako joj dajte aromu koja osvježava, a istovremeno i dozu antioksidanta koji su značajni za zdravlje.

ČITAJ JOŠ:  Halid Bešlić nakon operacije: Posljednjih dana me gušilo, sada sam dobro, zdravlje mi je na prvom mjestu 

Bolje funkcije

Crni čaj – Moćni antioksidanti u crnom čaju unapređuju zdravlje srca. Dokazano je da konzumiranje crnog čaja smanjuje rizik od nastanka moždanog udara, smanjuje nivo lošeg holesterola, poboljšava funkciju krvnih sudova, kao i dotok krvi u srčane arterije. 

Ukusni sok od nara

Zeleni čaj, kao i crni, sadrži obilje antioksidanata koji čuvaju srce. Istraživanje iz 2004. godine pokazalo je da povećano konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od obolijevanja koronarnih arterija. Njegova upotreba je povezana i sa smanjenim nivoom holesterola u krvi, uz niži rizik za nastanak krvnih ugrušaka i moždanog udara. 

ČITAJ JOŠ:  Kako poboljšati koncentraciju na poslu

Antioksidativna moć šipka je zaista velika. Novija istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ukusnog soka od nara može zaštititi vaše srce tako što će smanjiti nivo holesterola u krvi i povećati protok krvi do srca. Pijte ga svježeg i bez dodatnih zaslađivača.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING