Naplata RTV takse putem računa za el. energiju moguće rješenje za javne servise

Ilustracija
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Sindikalna organizacija BHRT-a i Udruženje BH novinari organizirali su danas u Sarajevu projekciju dokumentarnog filma “Izgubljeni signal demokratije” o Javnom RTV servisu u Grčkoj koji je zatvoren prije dvije godine odlukom tadašnje Vlade, a kao uvod u debatu o budućnosti BHRT-a.

Predsjednik Sindikalne organizacije BHRT-a Željko Bajić rekao je da se u jednom ne mogu porediti s Javnim RTV servisom u Grčkoj, a to je da su oni bili u dobroj finansijskoj situaciji prije ukidanja.

ČITAJ JOŠ:  “Ja sam najmlađi biznismen u BIH!” Sa 11 godina uzgaja desetine vrsta domaćih životinja

Dodao je da žele pokazati bh. javnosti i medijima da je moguće ukinuti javni RTV servis, iako neki evropski standardi tvrde suprotno, te da su današnja projekcija filma i debata organizirani kako se to ne bi desilo BHRT-u.

Bajić je rekao da će, zajedno s rukovodstvom, raditi na rješavanju problema naplate RTV takse, ali da o tome ipak odlučuje Parlamentarna skupština BiH zbog čega bi trebalo formirati ad-hoc komisiju za rješavanje tog pitanja.

Po njegovim riječima, najbolje rješenje bi bilo striktno poštivanje Zakona o Javnom RTV servisu a po pitanju finasiranja postoji mogućnost naplate RTV takse putem računa za električnu energiju.

ČITAJ JOŠ:  Uvoznik otpada prijeti da će tužiti BiH ako mu propadne posao od 2,2 miliona eura

Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić rekla je da će održati slične debate s kolegama s Federalne TV i RTRS-a, kao i s bh. parlamentarcima jer do kraja godine ima dovoljno vremena da u Parlamentarnu supštinu BiH bude upućen prijedlog funkcionalnog rješenja naplate RTV takse.

I ona je mišljenja da bi naplata RTV takse putem računa za električnu energiju bilo najfunkcionalnije rješenje, iako postoji još nekoliko prijedloga.

072INFO TV