Portal 072info

Napokon dokazano zbog čega je bolje biti sam nego u lošoj vezi

Naučnici su nedavno objavili da je bolje biti sam nego sa pogrešnom osobom. Studija je objavljena u naučnom časopisu “Family Psychology” i pokazala je da je daleko bolje biti sam nego u lošem odnosu, jer su odnosi povezani sa mentalnim i fizičkim zdravljem.

Prije nego su zaključili ovo otkriće, istraživači sa Univerziteta u Buffalou (SAD) pratili su dvije godine živote stotine mladih ljudi koji su bili u ozbiljnim vezama. Neovisno o tome da li je bio u pitanju brak ili blizak odnos, obje veze utječu na naše zdravlje, piše Bright Side.

Naime, mnogi od nas vjeruju da je važno dati ljubav nekome, čak i ako nismo potpuno zadovoljni tim odnosom, samo da se ne bismo osjećali sami. Međutim, ispostavilo se da takvo mišljenje može imati negativan utjecaj na naše zdravlje. Rezultati su pokazali da su partneri koji imaju dobar odnos i koji se osjećaju ugodno u vezi  – zdraviji. Nedostak stabilnosti u vezi i braku povezan je sa depresijom i ovisnošću o alkoholu.

I medicinski časopisi se slažu sa ovim i tvrde da osoba koja ima česte svađe sa partnerom ima 8,5 % veći rizik da oboli od kardiovaskularnih bolesti, od onih koji žive u harmoniji i ljubavi sa svojim partnerom.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box