Portal 072info

Napokon značajnije aktivnosti za gradnju „Hidroelektrane Janjići“

Prošlojesenje najave bh političara da će u ovoj godini biti i zamašnih investicija izgleda da imaju svoju osnovu. Federalno ministarsto okoliša i turizma objavilo je javni poziv stanovništvu, svim zainteresovanim subjektima i nevladinim organizacijama da uzmu učešće u javnoj raspravi ocjene „Studije o procjeni utjecaja na okoliš“ u postupku izdavanja okolinske dozvole za gradnju „Hidroelektrane Janjići“ na rijeci Bosni kod Zenice.

       Vrijedno je istaći da ideja o konkretnom pokretanju aktivnosti na iskorištavanju hidroenergetskog potencijala rijeke Bosne napokon dobila svoj zamah i, nakon završetka planskih aktivnosti na izgradnji Hidroelektrane Vranduk, možemo se nadati i novom proizvodnom objektu ekološki čiste energije iz obnovljivih izvora. Sliv rijeke Bosne u većem dijelu ima mogućnosti za gradnju nekoliko hidroelektrana i one bi u najvećem dijelu koristile hidroenergetski potencijal voda koje u najvećem dijelu svog toka predstavljaju takozvanu „industrijsku rijeku“ zbog višegodišnje eksploatacije od strane prljave industrije.

       Istovremeno s gradnjom hidrocentrala na rijeci Bosni dobiće se dobar sistem kojim će se moći efikasno kontrolirati vodostaji i spriječavati velike poplave i štete, kakve smo imali tokom 2014.godine. Da smo tada imali ove dvije hidroelektrane štete na području Zenice, Žepča, Zavidovića, Maglaja, Doboja, Šamca i drugih mjesta bile bi znatno manje, jer bi se mogao kontrolirati vodostaj.

Javna rasprava o „Studiju o procjeni utjecaja na okoliš“ za izdavanje dozvola za gradnju HR Janjići zakazana je za 15.januara u protorijama  osnovne škole „Enver Čolaković“ u naselju Janjići sa početkom u 10 sati. Na raspravi će se prezentirati zakonska osnova u postupku izdavanja okolinske dozvole, najavljena Studija, a zatim će se diskutovati o prezentiranim dokumentima. Sve primjedbe i sugestije na predloženu „Studiju o procjeni utjecaja na okoliš“ za izdavanje dozvola za gradnju HR Janjići svi zainteresirani subjekti mogu odstaviti tokom ovog mjeseca u nadležno ministarstvo.

Fena/ENES BEGIČEVIĆ

Podijelite članak