Portal 072info

Napokon znamo koji orgazam je najbolji za žene

Možda ste već čuli da su vaginalni orgazmi “intenzivniji” nego oni koje izaziva stimulacija klitorisa. Ova ideja postojanju dva potpuno različita orgazma svoje korijene vuče još iz doba Sigmunda Frojda.

Masturbirala sam svaki dan nedjelju dana, a to preporučujem i svim ženama – evo zašto!

Međutim, nova studija napokon je razotkrila ovaj mit. Istraživači su anketirali 88 žena u vezi sa tim koji ih vid stimulacije tokom seksa dovodi do orgazma (vagina, klitoris…) i koliko su oni intenzivni.

Oni nisu uspjeli da pronađu povezanost između izvora orgazma i toga koliko je on dobar, a došli su i do zaključka da nema logika praviti razliku između klitoralnog i vaginalnog orgazma. “Sve vrijeme ženama postavljamo pogrešno pitanje. Kada ih naučnici pitaju o tome šta kod njih izaziva orgazam, one su primorane da biraju između vaginalne i stimulacije klitorisa, a istina je da mnogim ženama treba više vidova stimulacije kako bi doživjele klimaks”, tvrdi Nikol Praus, jedan od istraživača koji je radio na studiji.

Pritom, gotovo je nemoguće penetrirati žensku vaginu a da pri tome ne stimulišete i klitoris, tvrdi ona. Rezultati istraživanja pokazali su da 64 odsto žena do orgazma dolazi stimulacijom i vagine i klitorisa, a ne samo vagine, ili klitorisa.

Istraživači smatraju da bi žene trebale da prestanu da brinu o određenoj vrsti orgazma i jednostavno se fokusiraju na užitak koji on pruža.

nezavisne.com

Podijelite članak