Portal 072info

Napravili funkcionalne vagine od matičnih ćelija

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Napravili funkcionalne vagine od matičnih ćelijaČetiri mlade žene rođene sa abnormalnom vaginom ili bez nje dobile su, presađivanjem, vaginu uzgojenu u laboratoriji jednog instituta u SAD na osnovu matičnih ćelija.

Testovi su pokazali da se novi organi nimalo ne razlikuju od tkiva žena kojima su presađene. Uzgojeno tkivo uspješno se povezalo sa neuronima i krvnim sudovima i nakon što se kalup razgradio, pacijentkinje su dobile potpuno funkcionalne polne organe. Sve četiri žene navode normalnu vaginalnu funkciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Još nije poznato da li one mogu da zatrudne, ali s obzirom da imaju menstruaciju, što ukazuje na normalno funkcionisanje jajnika, moglo bi se i to očekivati, kazao je vođa studije dr Entoni Atala, direktor Instituta za regenerativnu medicinu Vejk Forest Univerziteta u Sjevernoj Karolini.

Postupak, koji su dr Atala i kolege iz Meksika opisali u studiji objavljenoj u časopisu Lanset, posljednji je u nizu uspjeha na polju regenerativne medicine, nove grane u medicini koja se brzo razvija. U prethodnim studijama, Atala i njegov tim su, koristeći matične ćelije, napravili zamjene za bešiku i mokraćni kanal kao i dušnik koje su presađivali mladim muškarcima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sve četiri žene rođene su sa Majer-Rokitanski-Kister-Hauzerovim sindromom (MRKH), retkim genetskim poremećajem koji podrazumava nedovoljno razvijenu vaginu ili njeno potpuno odsustvo. Sa MRKH sindromom rađa se jedna u 4.500 žena, a većina njih za problem sazna tek u trenutku kada pokušaju da izgube nevinost.

Četiri pomenute pacijentkinje su u trenutku operacije imale između 13 i 18 godina, i sve četiri danas vode aktivan seksualan život.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME