Napravili funkcionalne vagine od matičnih ćelija

Podijelite vijest

Napravili funkcionalne vagine od matičnih ćelijaČetiri mlade žene rođene sa abnormalnom vaginom ili bez nje dobile su, presađivanjem, vaginu uzgojenu u laboratoriji jednog instituta u SAD na osnovu matičnih ćelija.

Testovi su pokazali da se novi organi nimalo ne razlikuju od tkiva žena kojima su presađene. Uzgojeno tkivo uspješno se povezalo sa neuronima i krvnim sudovima i nakon što se kalup razgradio, pacijentkinje su dobile potpuno funkcionalne polne organe. Sve četiri žene navode normalnu vaginalnu funkciju.

Još nije poznato da li one mogu da zatrudne, ali s obzirom da imaju menstruaciju, što ukazuje na normalno funkcionisanje jajnika, moglo bi se i to očekivati, kazao je vođa studije dr Entoni Atala, direktor Instituta za regenerativnu medicinu Vejk Forest Univerziteta u Sjevernoj Karolini.

Postupak, koji su dr Atala i kolege iz Meksika opisali u studiji objavljenoj u časopisu Lanset, posljednji je u nizu uspjeha na polju regenerativne medicine, nove grane u medicini koja se brzo razvija. U prethodnim studijama, Atala i njegov tim su, koristeći matične ćelije, napravili zamjene za bešiku i mokraćni kanal kao i dušnik koje su presađivali mladim muškarcima.

Sve četiri žene rođene su sa Majer-Rokitanski-Kister-Hauzerovim sindromom (MRKH), retkim genetskim poremećajem koji podrazumava nedovoljno razvijenu vaginu ili njeno potpuno odsustvo. Sa MRKH sindromom rađa se jedna u 4.500 žena, a većina njih za problem sazna tek u trenutku kada pokušaju da izgube nevinost.

Četiri pomenute pacijentkinje su u trenutku operacije imale između 13 i 18 godina, i sve četiri danas vode aktivan seksualan život.