6 173


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Čaroliji parfema malo koja dama može odoljeti. No, u današnje vrijeme nismo skloni pretjeranom trošenju novca, ali recesija ne znači da se morate odreći parfema.

Štaviše, dovoljno je samo biti kreativan. Sve što vam prodaju u parfimerijama, možete napraviti i sami u kućnoj radinosti. Naravno, u odabiru pravih sastojaka i mirisa možete se osloniti i na vlastita iskustva te uz malo kreativnosti izraditi potpuno prirodni dezodorans ili parfem.

Mirisna voda od vanilije

 Za izradu će vam biti potrebna dva štapića od vanilije i 80 ml 50-odstotnog alkohola te jedna četvrtina destilovane vode. Štapiće lagano zarežite, prelijte alkoholom i zatvorite da odstoji tri dana na tamnom mjestu. Nakon toga izvadite štapiće i dodajte vodu. 

Parfem s cvjetnom aromom

Potrebno vam je: 20 ml ulja od ljubičica, 10 ml zumbulovog ulja, 20 ml ružinog ulja, 5 ml ulja od narandžinih cvjetova, 2 ml bergamijinog ulja i nekoliko kapi 90-odstotnog alkohola.

Sva ulja pomiješajte s deset kapi alkohola i pohranite u tamnu bočicu. Protresite pa isprobajte mirise. Ako je potrebno, dodajte još alkohola. Ali oprez, postepeno kapajte. Kada dobijete željenu notu mirisa, strpite se najmanje dvije sedmice i vaš je parfem spreman za upotrebu. 

Kruti dezodorans

Za izradu ovog dezodoransa biće vam potrebno 15 grama kokosovog maslaca, 12 grama mango maslaca, 22 grama glicerina, 30 grama sode bikarbone, 30 grama gustina (kukuruzni skrob), 15 kapi ruzmarina, 10 kapi kadulje. Maslace rastopite na laganoj vatri, dodajte glicerin, sodu bikarbonu i skrob. Miješajte brzo, najbolje pjenjačom, kako biste izbjegli grudvice. Kada smjesa bude gusta, maknite posudu s izvora toplote, dodajte eterična ulja i uspite dezodorans u posudu te pustite da odstoji oko 12 sati. Nanosi se prema potrebi na čistu vlažnu kožu ispod pazuha tako da se razmazuje kao krema.

Avaz