NAPRAVITI SAMI ČUDESNI NAPITAK: ZLATNO MLIJEKO čak sprečava karcinom i dijabetes, a odlično je i za kosti

Podijelite vijest

2zlatno mlijekoZlatno mlijeko spada u tradicionalne lijekove drevne indijske medicine (širom svijeta poznate pod nazivom ajurveda). Postoje naznake da je nekada recept za zlatno mlijeko čak bio čuvan u tajnosti. U svakom slučaju zlatno mlijeko je još jedan od ljekovitih sredstava ajurvede koji ističe zlatnu boju kao moćan izvor zdravlja.

Naime, prema indijskoj medicini zlatna boja je sinonim za izvor svjetla i života, jer se njom mogu opisati mnogi zaista veoma vrijedni prirodni elementi kao sto su sunčevi zraci, med, klasje žita, začin kurkuma, đumbir i slična prirodna bogatstva.

Zlatno mlijeko predstavlja još jedan značajan proizvod indijske medicine sa ljekovitim i umirujućim svojstvima.

Kako se priprema zlatno mlijeko?

Da bi se pripremilo zlatno mlijeko potrebno je prokuhati 1/4 šolje vode i 1/8 kašičice kurkume, u trajanju od 5-8 minuta. Nakon toga, dodati 1 šolju mlijeka (najbolje kozjeg) i 2 kašike bademovog ulja. Ostaviti da proključa pa odmah skloniti sa vatre. Kada se malo prohladi dodati jednu kašiku meda i piti polako ali obavezno dok je jos vruće.

Postoji i nešto jednostavniji improvizovan recept za pripremu zlatnog mlijeka sa sličnim ljekovitim moćima i glasi ovako:

Prokuhati 1 šoljicu kravljeg ili kozjeg mlijeka sa 1/8 kašičice kurkume, u trajanju od 3-5 minuta. Kada se prohladi zasladiti medom a radi poboljšanja ukusa moze se dodati i cimet ili đumbir. Naravno, i ovako pripremljen napitak pije se topao kao čaj.

Ljekovita svojstva zlatnog mlijeka

Ajurveda tvrdi da je mlijeko sveta, dragocjena i nezamjenjiva namirnica. Savremena medicina potvrdjuje da je mlijeko izvor dragocjenih proteina i kalcijuma vaznih za pravilan razvoj djece i da ova namirnica pomaže u prevenciji osteoporoze kod odraslih osoba. Naravno, ovo se odnosi na organsko mlijeko (potpuno prirodno proizvedeno), dok se u fabrikama proizvodi mlijeko koje čak otežava apsorpciju kalcijuma što može dovesti do potpuno suprotnog efekta. Kada se ističu ljekovita svojstva mlijeka dobro je poznato da se time naročito diči prirodno proizvedeno kozje mlijeko.

Prema indijskoj medicini, kurkuma je zlatni začin života sa širokom lepezom blagotvornih dejstava. Nedavna istraživanja u Indiji pokazala su da ovaj začin može biti od koristi u sprečavanju dijabetesa i raka.

Med i bademovo ulje takođe, imaju veoma vrijedna ljekovita svojstva.

Zlatno mlijeko u sebi na specifičan način objedinjuje sve navedene sastojke i u takvom obliku pruža mnogo koristi ljudskom organizmu. Danas se ovaj napitak najčešće propagira kao djelotvorno prirodno sredstvo za liječenje i održavanje dobrog zdravlja kostiju, kičme i zglobova. Ono podmazuje sve zglobove u organizmu i pomaže u razlaganju depozita kalcijuma. Može biti od velike koristi u liječenju artritisa. Tako da u tu svrhu ljekari indijske tradicionalne medicine preporucuju po 1 šolju zlatnog mlijeka dnevno i tvrde da će pozitivna promjena u zglobovima biti primijećena.

Osim toga, zlatno mlijeko podstiče varenje, jača imunitet, povoljno utiče na ženske reproduktivne organe, ublažava kašalj i prehladu.

Boja, miris i ukus zlatnog mlijeka pravi su melem za čula. Naročito se preporučuje u stanjima iscrpljenosti, stresa, nesanice i depresije.

Ovaj napitak djeluje slično kao ljekoviti napitak u čiji sastav ulaze mlijeko i bijeli luk, koji je veoma popularan u Poljskoj, ali je mnogo djelotvorniji.

Začin kurkuma se može nabaviti u svim dobro snabdjevenim prodavnicama zdrave hrane a treba znati da se ponegdje nalazi u pakovanjima pod nazivom indijski šafran. Prepoznaje se po zlatno žutoj boji za razliku od šafrana koji je crvenkaste boje.

priroda leči sve