AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UINO) BiH usvojio je na današnjoj sjednici održanoj u Banjoj Luci izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u kojim će se principom reciprociteta omogućiti povrat PDV-a i privrednicima iz BiH u drugim zemljama. Ove izmjene pravilnika već duže vrijeme zahtijeva poslovna zajednica, posebno prijevoznici jer im je onemogućen povrat PDV-a na gorivo u drugim zemljama jer to do sada nije bilo omogućeno strancima u BiH.

Članovi UO danas su usvojili Izvještaj o radu UINO za 2019. godinu gdje su navedeni podaci o prihodima, redovnoj naplati i povećanju prihoda kao i poduzetim mjerama za naplatu zaostalih dugovanja po osnovu PDV-a.

Zbog nedovoljnog broja glasova na današnjoj sjednici nije usvojena izmjena Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji UINO, dok je jednoglasno usvojen Pravilnik o uplaćivanju indirektnih poreza i ostalih prihoda i taksi koje naplaćuje UINO.

Tačke dnevnog reda koje su se odnosile na utvrđivanje koeficijenata i raspodjelu prihoda od indirketnih poreza za prethodne godine skinute su s dnevnog reda jer su u tijeku dogovori entitetskih vlada o konačnom poravnanju.

Klix.ba