Portal 072info

NAPREDAK: BiH će uskoro moći izvoziti piletinu u Evropsku uniju

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon što je Kancelarija za veterinarstvo BiH pripremila Akcioni plan za rješavanje preporuka misije Direktorata za zdravlje i hranu, analize i revizije Evropske komisije, koja je provedena u periodu od 28. maja do 01. juna 2018., Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zvanično je obaviješteno da je prihvaćen Akcioni plan izvoza mesa peradi na tržište Evropske unije.

Po odobravanju Akcionog plana, Evropska komisija će završiti procedure izmjene Uredbe komisije EZ br. 798/2008, kako bi Bosna i Hercegovina bila uvrštena na listu zemalja iz kojih je dozvoljen izvoz mesa peradi u EU, ali i Odluke 2007/777, kako bi naša zemlja bila uvrštena na listu zemalja iz kojih je dozvoljen izvoz proizvoda od mesa peradi u EU.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Najvažniji dio posla je uspješno završen. Očekujem da će se i ove preostale, administrativne procedure što prije finalizirati, i da će ova izuzetno potentna grana poljoprivrede, koja veže 20.000 radnih mjesta, vrlo brzo doživjeti svoju ekspanziju – ističe ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Kancelarija za veterinarstvo će, nakon provedenih procedura, dostaviti Evropskoj komisiji listu objekata kojima je odobren izvoz peradi i proizvoda od mesa peradi u EU, kako bi ovi objekti mogli započeti s izvozom u Evropsku uniju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME