Napreduju radovi na izgradnji Eko kuće Smetovi

csm IMG 0692 9b8fcfd0f6

Radovi na izgradnji Eko kuće na Smetovima odvijaju se planiranom dinamikom, a uprkos lošim vremenskim uslovima koji su vladali u proteklom periodu ovaj objekat već poprima svoje konture.

Tako su do sada urađene temeljne grede i stope, prva, takozvana, mrtva ploča, pozicija ploča 100, dok se spremaju i radovi na poziciji 200 – sprat iznad. Svi radovi za sada idu planiranom dinamikom i prema projektu, a izvođač, preduzeće „Neimari Šerići“ d.o.o.  planira u narednim danima uraditi dvije ploče nakon kojih slijedi i izgradnja krova.

Fuad Kasumović, gradonačelnk Zenice, ne krije zadovoljstvo što se ovaj značajan projekt realizira u skladu sa planom.

“Objekt će u potpunosti biti izgrađen od ekološki prihvatljivog materijala, sa instaliranim solarnim pločama, a imat će i edukativno-pokazni školski centar. Njegovom realizacijom doprinijet ćemo i boljem imidžu najpopularnijeg zeničkog izletišta, do kojeg će građani ići novim asfaltom. Ovo je samo početak naših ozbiljnih namjera i opredijeljenosti da oživimo Smetove, koji su odavno trebali postati turistička atrakcija ne samo Zenice i ZDK, nego i šire”, kaže gradonačelnik Kasumović.

Kapacitet Eko kuće Smetovi je 50 ležajeva, a objekat će biti na raspolaganju svim građanima.

Podsjetimo, kamen temeljac za izgradnju „Eko kuće“ na Smetovima položen je 20. marta, simbolično na Dan Zenice, a rok za završetak radova je oktobar ove godine. Radi se o projektu vrijednom 900.000 KM za kojeg su sredstva osigurali Grad Zenica, Vlada ZDK i Vlada Federacije BiH.