Screenshot 2 120
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Ivar Amundsen, diplomata, biznismen, borac za ljudska prava i počasni konzul Bosne i Hercegovine u Norveškoj, preminuo je u utorak 23. februara 2021. godine.

Ova vijest potresla je brojne Bosance i Hercegovce, ali i mnoge druge, s obzirom da je njegovom smrću svijet izgubio strastvenog branitelja ljudskih prava i demokratije.

Ovim povodom je direktor Instituta za traženje nastalih u Bosni i Hercegovini Amor Mašović uputio pismo saučešća na adresu Ambasade Bosne i Hercegovine u Oslu.

– Poštovani ambasadore Makarević, dragi Nedime

Duboko smo potreseni viješću da nas je napustio čovjek koji je s nama dijelio neke od najtežih trenutaka novije istorije. Imali smo priliku službeno sarađivati, ali i privatno se družiti sa Ivarom i njegovom suprugom. Skromnost, iskrenost, jednostavnost, zaljubljenost u Bosnu i beskrajna odanost ideji Bosne samo su neke od osobina koje su krasile ovog velikog čovjeka. Meni i porodici priredio je nezaboravne trenutke prilikom krstarenja po fjordu Osla nakon što mi je uručena nagrada SAHAROV 2002 godine. Puno puta prije i nakon toga družićemo se sa Ivarom i njegovom suprugom, ali jedan trenutak, a mislim da je to bio i moj prvi susret s njim u Oslu, ostat će neizbrisiv u mom sjećanju. Bili smo u posjeti Oslu nas nekoliko iz Bosne. Moj kolega Muhamed, snimatelj, i ja u šetnji smo ulicama Osla u društvu sa Ivarom. U trenutku Muhamed će zastati pred izlogom sa kamerama i fotoaparatima. Ivar ulazi u prodavnicu i kaže Muhamedu da izabere kameru koju želi. Muhamed i ja smo krišom razmijenili poglede i Muhamed je odabrao kameru nešto skromnije cijene još uvijek u nevjerici da će imati “pravu” kameru. Ali onda tek nastupa iznenađenje. Ivar bira najskuplju Sony kameru. Ta kamera će godinama nakon toga ispisivati neke od najstrašnijih stranica novije bosanskohercegovačke povijesti. Silaziće u “bezdane” bosanske Krajine, istočne Bosne, zapadne Hercegovine, prateći krvave tragove zločina. S tugom u srcima i s ponosom jer si nam dopustio da ti budemo prijatelji. Neka živi Bosna, neka vječno živi dobri čovjek Ivar, stoji u pismu.

Tekst koji je pokojni gospodin Ivar Amundsen, a povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine 2019. godine, napisao za Moja BiH pročitajte ovdje.