Narandža čisti organizam

5 28
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Narandža je dostupna tokom cijele godine, pristupačna je, hranjiva, zdrava i odličnog okusa. Sadrži visok procent antioksidansa, poboljšava i stimulira rad crijeva, snižava nivo lošeg holesterola u krvi, a zadebljanje krvnih sudova smanjuje za trećinu. Plod narandže sadrži obilje vitamina C, B, provitamin A, kao i vitamin E. Od minerala posebnu važnost ima kalcij koji se lako apsorbira, ali i magnezij, kalij i fosfor.

Narandža je bogata oligoelementima, ali i šećerom, koji organizmu osigurava energiju, s tim što vitamin C potpomaže njegovo sagorijevanje. Vitamin C pospješuje i apsorpciju željeza, pojačava odbrambeni sistem organizma, ubrzava zarastanje rana i pomaže neutralizaciji slobodnih radikala.

Za pušače vitamin C ima posebnu važnost. Stoga, ako pušite, živite u zagađenom okruženju ili vas je obuzeo umor, salatu ne treba začiniti uljem, već sokom od narandže. Ovakva ukusna slatko-slana kombinacija istovremeno je izuzetno zdravstveno korisna. Osim toga, naučnici iz Australije otkrili su da konzumiranje samo jedne narandže dnevno može biti uspješna zaštita od pojave nekih oblika karcinoma.