Narandža čisti organizam

5 28

Narandža je dostupna tokom cijele godine, pristupačna je, hranjiva, zdrava i odličnog okusa. Sadrži visok procent antioksidansa, poboljšava i stimulira rad crijeva, snižava nivo lošeg holesterola u krvi, a zadebljanje krvnih sudova smanjuje za trećinu. Plod narandže sadrži obilje vitamina C, B, provitamin A, kao i vitamin E. Od minerala posebnu važnost ima kalcij koji se lako apsorbira, ali i magnezij, kalij i fosfor.

Narandža je bogata oligoelementima, ali i šećerom, koji organizmu osigurava energiju, s tim što vitamin C potpomaže njegovo sagorijevanje. Vitamin C pospješuje i apsorpciju željeza, pojačava odbrambeni sistem organizma, ubrzava zarastanje rana i pomaže neutralizaciji slobodnih radikala.

Za pušače vitamin C ima posebnu važnost. Stoga, ako pušite, živite u zagađenom okruženju ili vas je obuzeo umor, salatu ne treba začiniti uljem, već sokom od narandže. Ovakva ukusna slatko-slana kombinacija istovremeno je izuzetno zdravstveno korisna. Osim toga, naučnici iz Australije otkrili su da konzumiranje samo jedne narandže dnevno može biti uspješna zaštita od pojave nekih oblika karcinoma.

IZVORAvaz
Prethodni članakFacebook uveo opciju pohrane objava
Sljedeći članakZašto nema informacija o zdravstvenom stanju Mihaela Šumahera