Naredne godine planiran početak gradnje autoceste od Tuzle do Orašja

U što kraćem roku treba iznaći mogućnost fazne gradnje autoceste Tuzla – Brčko – Orašje, kako bi gradnja počela u 2022. godini. Zaključeno je to na današnjem sastanku u Sarajevu.

Izvršni direktor Sektora za projektovanje i građenje Ešef Džafić je u operativnom uredu JP Autoceste FBiH u Sarajevu održao radno-konsultativni sastanak sa ministarom trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Hamzom Bešićem i pomoćnikom ministra za saobraćaj Nenadom Lukanovićem.

Sastanak je organizovan sa ciljem finaliziranja postignutih dogovora između delegacija Vlade FBiH i delegacije Vlade TK.

Cilj je saobraćajno povezivanje Tuzlanskog kantona sa sjeverom Bosne i Hercegovine i dalje sa Evropskom unijom modernom saobraćajnicom, odnosno autocestom Tuzla – Brčko – Orašje, kao dijelom buduće autoceste na cestovnom koridoru Sarajevo – Beograd.

Nakon više održanih sastanaka predstavnika JP Autoceste FBiH, predstavnika Vlade FBiH i predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona usaglašeno je da se trasa koja je definisana Idejnim projektom koji je rađen 2010. godine i koji je u posjedu JP Autoceste FBiH, a koja se kao takva nalazi definisana i u prostornom planu Tuzlanskog kantona, prihvati te da se u skladu s tim nastavi sa daljim aktivnostima na projektu.

“Uzimajući u obzir međunarodni značaj povezivanja Beograda i Sarajeva i dinamiku kojom teče izgradnja ove autoceste u Republici Srbiji kao i sam značaj ove saobraćajnice za Tuzlanski kanton, JP Autoceste Federacije BiH je putem resornog ministarstva u Vladi FBiH dostavilo Informaciju sa preporukom Vladi FBiH da ista donese u što kraćem roku Odluku o načinu finansiranja i načinu gradnje autoceste Tuzla – Brčko – Orašje”, objavili su iz Autocesta FBiH.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakDa li ćemo eventualnim zaštitnim mjerama na uvoz mesa ugroziti integraciju u EU?
Sljedeći članakUkrao kamere jer su mu smetale da zamkom hvata srne