Naredne sedmice Ejup Ganić se izjašnjava o krivici

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U utorak, 12. jula, Ejup Ganić i još devet osoba će se pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasniti o krivnji za ratni zločin počinjen 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, saopćeno je iz ove institucije, piše BIRN.

Za Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i zločin protiv civilnog stanovništva ,pored Ganića, optuženi su: Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Optužnica se odnosi na događaje od 3. maja 1992. godine, a kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila, koji su mučeni i zlostavljani.

ČITAJ JOŠ:  Hartmann: Nesreća Daytona – prvi put u BiH uveden koncept srpskog entiteta

Saopćenje Tužilaštva

Prema saopćenju Tužilaštva, njih desetorica se terete da su, u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA) pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN).

Na teret im je stavljeno da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili počinioce, kao i da su im pomagali poslije izvršenog zločina.

ČITAJ JOŠ:  Pet stvari koje trebate znati o optužnici u predmetu “Dobrovoljačka”

Iz Tužilaštva BiH su ranije saopćili da su, zajedno s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), proveli temeljitu istragu u kojoj je saslušano više stotina svjedoka događaja, među kojima i preživjeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj sudionika događaja, prenosi BIRN.

Navodi se saslušanje 227 svjedoka

Uz optužnicu, predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

ČITAJ JOŠ:  FHMZ - Kvalitet zraka ozbiljno narušen na gotovo svim mjernim mjestima u FBiH

Optužnica je podignuta 27. aprila ove godine, nakon višegodišnje istrage koja je bila prekidana pa nastavljana, te dva slučaja zadržavanja visokih dužnosnika u Beču, odnosno Londonu, nakon zahtjeva Srbije.

U junu su pravni zastupnici Ganića podnijeli Tužilaštvu Kantona Sarajevo krivične prijave protiv bivših glavnih tužilaca Gordane Tadić i Gorana Salihovića, te vršioca dužnosti glavnog tužioca Državnog tužilaštva Milanka Kajganića, a najavili su i disciplinsku prijavu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) protiv njih.

Krivične prijave su podnesene zbog sumnje da su počinili krivična djela tokom istrage u predmetu “Dobrovoljačka”, piše BIRN.

GODISNJICA
MARKETING