240047257 4537197749657807 4939447492630943394 n
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Zbog grmljavine u većem dijelu naše zemlje je upaljen i žuti meteoalarm. https://182895a30e030cb6bf566a9190e3cbb0.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

FIXGEHALT

Grmljavina je moguća u Hercegovini. Prestanak padavina u poslijepodnevnim satima. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 17°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 26°C.

U Sarajevu oblačno sa kišom prije podne. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 15°C, a najviša dnevna oko 18°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Sladić: Kiša će ugasiti požare

Nestabilni sistem u Jadranskom moru uskoro se u jugozapadnom visinskom strujanju premješta narednih sati prema srednjedalmatinskim i južnodalmatinskim otocima, a potom i prema Hercegovini. U ovim područjima mogući su izraženiji pljuskovi i grmljavina, odnosno izraženiji neverini, najavio je meteorolog Nedim Sladić.

LIDER

Kako Sladić dalje navodi, u prvim satima srijede bi trebala početi kiša u Hercegovini, a usljed istiskivanja toplijeg zraka uvis iz prizemlja i podvlačenja svježijeg zraka po visini u niže slojeve poput klina sa sjeverozapada, doći će do jačeg hlađenja, širenja i kondenzovanja zraka zbog čega će biti mjestimično i izraženijih pljuskova sa grmljavinom.

Ovo se naročito odnosi na planinske masive jugozapadnog dijela zemlje (oko Čabulje i Čvrsnice), koji će pogodovati većem hlađenju pa se lokalno mogu proizvesti i izraženiji izljevi.

Kiša i pljuskovi će se nastaviti i tokom srijede, odakle će se premjestiti preko centralne Bosne dalje na sjeveroistok, prateći osu visinske doline i pripadajućeg centra nad srednjom Evropom.

“Do kraja dana padavine su u prestanku u gotovo cijeloj zemlji. Predstoji da se svi još samo malo strpimo. Hercegovci, dugo ste ovo čekali! Kao i prvi dan nakon dugo vremena sa temperaturom zraka ispod 30 °C. A uskoro i požarima se staje u kraj. Ne vjerujete? Sačekajte sutra ujutro kad osvanu naslovi po portalima – kiša ugasila sve požare!”, poručio je sinoć Sladić na svom Facebook profilu.

Prognoza do subote

U četvrtak će u Bosni i Hercegovini biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalni pljuskovi su mogući u Hercegovini, centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 28°C.

U petak će biti pretežno oblačno sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini južnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C, na jugu zemlje od 25 do 28°C.

U subotu se očekuje oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 14°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 23°C, na jugu zemlje do 28°C.