Narednih dana postepen rast koncentracija zagađujućih materija u zraku

Kvalitet zraka tokom jučerašnjeg dana je bio zadovoljavajući na skoro svim mjernim mjestima u Federaciji BiH.

Od 17 mjernim mjesta s kojih Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) prikuplja podatke, samo na četiri stanice su zabilježena određena prekoračenja graničnih vrijednosti.

U Živinicama je koncentracija sumpordioksida bila iznad propisanih 125 ug/m3, a na Ilidži, Zenici (stanica Brist) i Jajcu su zabilježene srednje dnevne koncentracije lebdećih čestica iznad propisanih 50 ug/m3.

Ove koncentracije su mnogo niže od onih koje su zabilježene na istim stanicama u prethodnim danima, saopćeno je iz FHMZBiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U četvrtak ujutro, kako navode, na svim mjernim mjestima – osim u Živinicama, mjerni uređaji ukazuju na čist zrak. U Živinicama su i jutros zadržane visoke koncentracije sumpordioksida u zraku.

Povoljni meteorološki uslovi s aspekta kvaliteta zraka traju od prekjuče u većem dijelu BiH i biti će takvi i veći dio današnjeg dana. Stabilizacija vremenskih prilika nastupa danas i postepeno zauzima prostor iz pravca sjevera i sjeverozapada.

-U narednim danima očekuje se pogoršanje uslova i postepen rast koncentracija zagađujućih materija u zraku – poručuju iz FHMZ-a.