Portal 072info

Narednih dana razgovori o novom kreditu za BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u BiH Ruben Atojan najavio je da će Misija MMF-a nastaviti u narednim danima razgovore sa vlastima u BiH o novom kreditnom aranžmanu.

Ističući da trenutni status pregovora zavisi od domaćih vlasti, Atojan je rekao da je vlastima u BiH bilo potrebno više vremena da pripreme detalje u pogledu politika za nekoliko oblasti, uključujući mjere za unapređivanje funkcionisanja tržišta rada, poboljšanje naplate poreza, jačanje supervizije banaka i unapređivanje poslovnog okruženja, javlja “Srna”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“Bez snažnog podstreka reformama, u ovoj situaciji nije moguće ostvariti značajnu promjenu”, rekao je Atojan za današnji “Dnevni avaz”, uz konstataciju da politički rizici u BiH i dalje znatno utiču na prognoze.

U slučaju da BiH ne dobije od MMF-a novi kredit, Atojan kao izlaz vidi smanjenje rashodovnog okvira, povećanje poreskih prihoda ili iznalaženje alternativnih izvora finansiranja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Mišljenja sam da fokus javnosti treba biti usmjeren na srednjoročne potrebe za finansiranjem BiH, koje ipak ostaju znatne, uprkos napretku koji je ostvaren na polju fiskalne konsolidacije tokom stendbaj-aranžmana”, zaključio je Atojan.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME