Portal 072info

NARGILA: Aromatično i opasno zadovoljstvo?

nargila

Uglavnom se sastoji od dužeg metalnog dijela koji spaja posudu s vodom i gornjeg dijela u koji se stavlja  duhan, te crijeva kroz koje se udiše dim. Prolazeći kroz vodu, dim se hladi i djelimično filtrira, zbog čega mnogi nargilu ne smatraju mogućim uzročnikom zdravstvenih problema.

To mišljenje dijeli i dr. Nermana Mehić-Basara, neuropsihijatar u Zavodu za alkoholizam i druge toksikomanije Kantona Sarajevo, koja također upozorava na štetne efekte nargile po zdravlje.Međutim, prema studiji Svjetske zdravstvene organizacije, prostora za sumnju ipak ima. Ljekari ističu kako su u zabludi svi koji vjeruju da se zbog  prolaska dima kroz vodu nargila može smatrati sigurnom alternativom za cigarete. Čak i kada prođe kroz vodu, dim koji izlazi iz crijeva sadrži veću količinu toksičnih supstanci, uključujući ugljen monoksid, teške metale i kancerogene hemikalije. Izvori toplote koji se koriste za sagorijevanje duhana, kao što su briketi i ugalj također ispuštaju toksine.

– Štete proizilaze iz toksičnih efekata dima tamnog duhana i ugljennmonoksida koji je prisutan kod pušenja nargile u znatno većoj količini od one koja se apsorbira pušenjem obične cigarete. Proširuju se plućne alveole, smanjuje elastičnost njihovih zidova i funkcionalnost plućnog tkiva. S obzirom na to da nargila sadrži duhan, trebalo bi je zabraniti maloljetnim osobama, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, stav je dr. Mehić-Basara.

No, ima i onih koji upozoravaju da je pušenje nargile čak opasnije od pušenja cigara. Studija urađena u Velikoj Britaniji je pokazala da samo jedna „seansa“ pušenja nargile može biti gora od 100 cigareta, jer pušač klasične cigarete udahne dim oko 12 puta, te tako unese od 0,5 do 0,6 litara dima, dok uživaoci nargile tokom samo jednog sata pušenja udahnu dim oko 200 puta, što znači da su njihova pluća “propustila” blizu jednog litra dima.

Istraživanja također potvrđuju i da aromatizovani duhan sadrži iste toksine koji izazivaju rak pluća i srčana oboljenja.

– Duhanski dim sadrži veliki broj kancerogenih supstanci koje oštećuju DNK u ćelijama. Samo jedna oštećena ćelija može da se dijeli i umnožava nekontrolisano, što vrlo brzo dovodi do pojave velikog tumora, pojašnjava prof. Robert West koji je vodio studiju o uticaju duhana na Univerzitetu u Londonu.

Ako se tome doda i činjenica da iz nargile puši više osoba, zbog čega postoji rizik od prenošenja tuberkuloze i hepatitisa, njene štetne posljedice su više nego očite.

–  Ne razmišljam o štetnosti nargile, ali mislim da ne uzrokuje iste probleme kao i cigare, jednostavno uživam kada dođem sa prijateljicama da probamo različite okuse i družimo se, tvrdi jedna šesnaestogodišnja.

Ipak, priznaje da nakon dužeg boravka u prostoru gdje više osoba puši nargilu, ne osjeća se baš ugodno.

–  Kada sam u kafiću gdje ima puno ljudi i većina puši nargilu, pri izlasku iz prostorije mi se javi poseban osjećaj, vrti mi se u glavi, ali to brzo prođe, tvrdi ova šesnaestogodišnjakinja.

– Radimo na projektima o prevenciji bolesti i ovisnosti općenito, najviše ukazujući na štetnost cigareta. Pozivamo doktore, stručnjake iz određenih oblasti kako bi djeci ukazali na različite probleme prisutne u društvu, ali na nargilu nismo obraćali pažnju, jer iskreno, ni sami nismo dovoljno informisani, niti educirani o tome. Preko medija doznajemo informacije o štetnosti nargile i svakako da ćemo u budućnosti obratiti pažnju i ukazati na ovaj problem kroz odjeljenjsku zajednicu i rad s djecom.

Da li se preupustiti ovom aromatičnom zadovoljstvu ili vjerovati naučnim istraživanjima. Odluka je na vama samima.

Podijelite članak