Narod može malo odahnuti

Napokon. Reakcija u jednoj riječi najčešća je kod potrošača i predstavnika udruženja koja su proteklih mjeseci upozoravala na rast cijena osnovnih životnih namirnica nakon što je Vlada FBiH donijela odluku o utvrđivanju maksimalnih marži na pojedine artikle bez kojih ne možemo.

Šest posto u veleprodaji i osam posto u maloprodaji maksimalna je zarada koju trgovci imaju pravo obračunati na nabavnu cijenu brašna, hljeba i peciva, mlijeka, jaja, mesa, riže i drugih proizvoda. Ovakva odluka morala je biti usvojena i ranije ili je slična, koja je usvojena prije tačno godinu, trebala biti na snazi barem dok traje pandemija koronavirusa.

Podsjetimo, u aprilu prošle godine Vlada FBiH usvojila je odluku o neposrednoj kontroli cijena, čijom su primjenom cijene goriva drastično pale, a kupci postali svjesniji koliko su do tada ostavljali u džepovima prometnika nafte. Međutim, takva odluka bila je na snazi samo tri mjeseca.

Iako je posljednju odluku entitetske vlade naložio Predstavnički dom Parlamenta FBiH, na prijedlog SDP-a, uprkos činjenici da je premijer do posljednjeg trenutka tvrdio da će bez dogovora sa RS njeno usvajanje dovesti do nestašice na tržištu, Vlada FBiH je reagirala i zaštitila građane.

Zbog toga zaslužuje pohvalu, jer vrlo je malo odluka na svim nivoima vlasti koje su kreirane i usvojene s ciljem zaštite građana u jeku velike zdravstvene i svake druge krize. Sigurno je da ima prostora da se i na druge načine utječe da, u vrijeme kada strahuje, boluje i tuguje za najdražima koji su izgubili bitku s virusom, kada ostaje bez posla, a bez vakcina nema ni nade da će sve brzo proći, ovaj narod bude pošteđen dodatnog ekonomskog i psihološkog pritiska.

Nabavka lijekova za oboljele članove porodica samo je jedan od takvih problema.

IZVORAvaz
Prethodni članakSPASIMO MLADI ŽIVOT: Amelina iz Kovanića kod Zenice treba našu pomoć
Sljedeći članakPolicija i porodica u potrazi za Darkom Lazićem, nije dolazio kući nekoliko dana, telefon nedostupan