Narodno okupljanje na Bobovcu povodom obnove bosanske državnosti

Narodno okupljanje na Bobovcu povodom obnove bosanske državnosti

Nekoliko nevladinih organizacija organizirat će u ponedeljak narodno okupljanje na kraljevskom gradu Bobovac povodom obnove bosanske državnosti i obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Riječ je o BZK “Preporod”, Vijeću kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskom narodnom vijeću, MDD “Merhamet”, Srpskom građanskom vijeću-pokret za ravnopravnost, Udruzi organizacije otpora umirovljenih i demobilisanih branitelja HVO Sarajevo i Asocijaciji nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.

Već četvrtu godinu nevladine organizacije organiziraju tu svečanost, a cilj je da se tradicionalnim okupljanjem na Bobovcu simbolički afirmišu korijeni bosanskog državnog subjektiviteta i utemeljenosti, te razvoja državnosti BiH u budućnosti.

– Nije namjera okupljanja da se na bilo koji način dovede u pitanje historijski značaj i uloga Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a iz 1943. godine. Naprotiv, riječ je o afirmaciji odluka ZAVNOBiH-a kao ključne i prelomne faze u obnovi i stvaranju čvrstih temelja za dalji razvoj bosanskohercegovačke države i demokratske nacije primjerene i uključene u porodicu demokratskih država svijeta. Gradnja takve narodne volje može biti, i jeste, odlučujući faktor stabilnosti i snage države i pouzdan oslonac obnove kulture zajedničkog života u raznolikostima, a posebno afirmacije građanskog društva bez kojeg nema moderne demokratske države – navodi se u saopćenju Asocijacije “Krug 99”.

Na Bobovcu će biti odata počast zastavi BiH počasne jedinice Oružanih snaga BiH, a prigodnim koračnicama i izvođenjem himne počast Domovini. Predviđeno je da se prisutnima obrate organizatori i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS