NASA-in test pokazao: Ne možemo spriječiti veliki sudar asteroida sa Zemljom

NASA-in test pokazao: Ne možemo spriječiti veliki sudar asteroida sa Zemljom

U eri u kojoj istraživanje svemira zaokuplja našu maštu, drugačija kozmička briga zahtijeva našu pažnju: potencijalna prijetnja od sudara asteroida sa Zemljom. Iako ovo može zvučati kao zaplet holivudskog blockbustera, riječ je o potencijalno vrlo stvarnom scenariju za koji se NASA i druge svjetske svemirske agencije marljivo pripremaju već godinama.

Peta planetarna odbrambena vježba

Gotovo 100 predstavnika raznih američkih i svjetskih agencija, uključujući NASA-u, Evropsku svemirsku agenciju (ESA), japansku agenciju JAXA i Univerzitet u Kembridžu, okupilo se u Laboratoriju za primijenjenu fiziku Johnsa Hopkinsa (JHAPL) u Merilendu na petoj vježbi Planetarne odbrane, pod paskom NASA-inog Ureda za koordinaciju planetarne odbrane, piše Bug.hr.

Veliki udar asteroida potencijalno je jedina prirodna katastrofa koju čovječanstvo može predvidjeti godinama unaprijed i poduzeti mjere da se to spriječi. Stoga je i ova vježba uključivala hipotetski scenarij u kojem prethodno neotkriveni asteroid ima 72 posto šanse da udari Zemlju za približno 14 godina. Uz to, ključna prateća promatranja bila su odgođena za sedam mjeseci jer je asteroid prolazio iza Sunca iz Zemljine perspektive. Takav scenarij je, kažu, istaknuo važnost ranog otkrivanja i naglasila potrebu za međunarodnom suradnjom u praćenju i odgovoru na potencijalne prijetnje.

Skriveni asteroidi

Trenutno raspoloživim metodama promatranja svemira ne uspijevaju se na vrijeme otkriti svi asteroidi. Neki reflektiraju vrlo malo svjetla, drugi kruže u područjima u kojima ih je teško uočiti sa Zemlje, poput onih koji nam se približavaju iz smjera Sunca.

Astronomi i svemirske agencije koriste različite tehnike, uključujući istraživanja širokog polja, infracrvena promatranja i svemirske teleskope no uprkos svemu neki skriveni asteroidi postanu vidljivi tek kad prođu relativno blizu Zemlje.

Misija DART

Najnovija vježba prvi je put uključila i podatke iz NASA-ine misije DART (Double Asteroid Redirection Test). Ova impresivna demonstracija tehnologije skretanja asteroida, koja je utjecala na asteroidni mjesec Dimorphos u septembru 2022., dokazala je da potencijalno možemo promijeniti kurs nadolazećeg nebeskog tijela.

No, primjena takve tehnologije na stvarnu prijetnju zahtijeva godine planiranja. Pa iako u doglednoj budućnosti nema značajnih prijetnji od udara asteroida, ili mi barem ne znamo za njih, vježbe poput ove igraju ključnu ulogu u pripremi za neočekivano.

U tome bi trebali pomoći i projekti ranog otkrivanja potencijalnih prijetnji kao što je NASA-in NEO Surveyor (Near-Earth Object Surveyor). Ovaj infracrveni svemirski teleskop, dizajniran za ubrzavanje otkrivanja i karakterizaciju potencijalno opasnih objekata blizu Zemlje, trebao bi proraditi u junu 2028.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica