5 20
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 24, 2021 @ 13:05
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

NASA je lansirala svemirsku letjelicu u utorak navečer u misiji čiji je cilj da pomjeri asteroid kako bi utvrdila može li spasiti Zemlju od mogućeg uništenja u sudaru s drugim svemirskim tijelima.

NER FIT

Svemirska letjelica DART (Test preusmjeravanja dvostrukog asteroida) poletjela je iz baze svemirskih snaga Vandenberg na vrhu rakete SpaceX Falcon 9 u sklopu projekta vrijednog 330 miliona dolara i uz zvuke iz filma Brucea Willisa “Armagedon”.

Ako sve bude u redu, u septembru 2022. će testirati svoju tehnologiju skretanja asteroida prečnika 160 metara, brzinom od 24.139 kilometara na sat.

– Ovo neće uništiti asteroid. To će ga samo malo pomjeriti – rekla je službenica misije Nancy Chabot iz Laboratorija za primijenjenu fiziku Johns Hopkins, koji upravlja projektom, javlja Associated Press.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Cilj DART letjelice bit će skretanje asteroida Dimorphos srednje veličine, koji orbitira oko mnogo većeg asteroida Didymosa, a ovo će biti prva potpuna demonstracija ovakve vrste tehnologije za odbranu planete.

Par ne predstavlja opasnost za Zemlju, ali naučnicima nudi način mjerenja učinkovitosti sudara.

Dimorphos završi jednu orbitu oko Didymosa svakih 11 sati i 55 minuta.

Promjena orbitalnog perioda mjerit će se teleskopima na Zemlji. Minimalna promjena da bi se misija smatrala uspješnom je 73 sekunde.

LIDER