Screenshot 2 5
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 2, 2022 @ 17:20
KATEGORIJA: Tehnologija / Zabava

Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena obavezala se da će produžiti operacije Međunarodne svemirske stanice do 2030. godine, rekao je u petak administrator NASA-e Bill Nelson.

“Međunarodna svemirska stanica je svjetionik miroljubive međunarodne naučne saradnje i više od 20 godina je bila zaslužna za ogroman naučni, obrazovni i tehnološki razvoj čovječanstva”, rekao je Nelson.

“Drago mi je što se administracija Biden-Harris obavezala da će nastaviti s radom stanice do 2030. godine”, dodao je.

Produženje dolazi jer NASA već planira prelazak na komercijalne svemirske stanice i druge privatne platforme u niskoj Zemljinoj orbiti.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Ranije u decembru, NASA je dodijelila više od 400 miliona dolara kompanijama — Blue Origin, Nanoracks i Northrop Grumman — za razvoj dizajna za svemirske stanice i druge “komercijalne destinacije” u svemiru.

NASA je saopštila da će joj prelazak na komercijalne stanice omogućiti da uštedi novac i da se fokusira na svoje misije Artemis na Mjesecu i Marsu.

Međunarodnoj svemirskoj stanici je ranije odobreno da radi do 2024. godine, iako je NASA navodno rekla da je odobreno, sa tehničkog stanovišta, da leti do 2028. i dalje.

Produženje operacija do 2030. pomoći će NASA-i da “omogući nesmetanu tranziciju sposobnosti u niskoj orbiti Zemlje na jednu ili više destinacija u komercijalnom vlasništvu i kojima upravlja u kasnim 2020-im”, navodi svemirska agencija u saopštenju.

LIDER