“Naša planeta, naša budućnost”: U 10 bh. gradova zasadili više od 6.000 sadnica

Volonteri “Let’s Do It” tima, u saradnji sa Info centrom Evropske unije u Bosni i Hercegovini, danas su posadili drveće u deset gradova širom BiH u okviru kampanje „Naša planeta, naša budućnost“.

Timovi su posadili više od 6.000 novih sadnica u Sarajevu, Tuzli, Doboj Istoku, Bihaću, Ljubuškom, Goraždu, Bijeljini, Donjem Vakufu, Srebrenici i Olovu.

U zavisnosti od predjela u kojem se sadilo, korištene su različite vrste drveća, pa su tako prilikom sadnje u urbanim sredinama korištene ukrasne vrste drveća kao što je japanska trešnja, crvenolisna šljiva i crveni hrast, a prilikom ekološkog pošumljavanja sadnice bijelog i crnog bora.

– Nakon uspješne saradnje i realizovanih akcija sadnje u oktobru prethodne godine, raduje nas činjenica da smo opet zajedničkim snagama obogatili našu zemlju novim sadnicama drveća. Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja sa najvećim udjelom šume i raznolikošću šumskih vrsta u Evropi, i to je blagodat koju moramo čuvati i obnavljati. Pored toga što nam drveće daje kiseonik potreban za opstanak, ne smijemo zaboraviti ni druge višestruke koristi koje šume imaju za nas i našu zemlju – poručili su iz “Let’s Do It” tima.

Sadnice u svih 10 gradova i sav potrebni materijal za sadnju obezbijeđen je u saradnji sa Info centrom Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

IZVORAvaz
Prethodni članakUgledni Politico o korona krizi u Sarajevu: Smrtnost od virusa nadmašuje stopu ubijanja tokom rata
Sljedeći članakDomaća kuhinja: Pripremite iftar s ljubavlju