Screenshot 3 745
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Tehnologija / Zabava
Kurbani 2021

Američka svemirska agencija NASA je objavila instrukcije za prozivodnju ogrlice pomoću 3D printera koja sprečava osobe da dodiruju lice. Mnogo puta smo čuli da dodirivanje lice povećava rizik od zaraze koronavirusa, no nije uvijek lako pobijediti refleksnu radnju.

Kako bi ljude podsjetili da ne dodiruju lice, trojica inžinjera iz NASA-ine laboratorije za mladni pogon su dizajnirali Pulse, ogrlicu sa senzorom za blizinu koja ma vibracijski motor. Taj motor se aktivira kada ruku primaknete glavi. Što su prsti bliže glavi, vibracije postaju intenzivnije, piše The Verge.

“Cilj Pulsea je da se minimizira širenje koronavirusa koji se može prenijeti i dodirivanjem inficirane površine rukama, a potom dodirivanjem očiju, nosa ili usta”, saopćeno je iz NASA-e.

Moguće je preuzeti listu potrebnih dijelova, CAD dizajn za printanje pomoću 3D printera i upute. NASA je nije dizajnirala Pulse da zamijene maske i respiratore, nego da se koristi u kombinaciji s ostalim mjerama prevencije širenja koronavirusa među kojima su društvena distanca i detaljno pranje ruku.