Portal 072info

Naša stranka Zenica: Trenutni kolaps „Metalnog“ uzrokovala je neodgovorna privatizacija

Nakon što su radnici preduzeća „Metalno“ započeli štrajk, zbog neisplaćenih 8 plata i neizmirivanja doprinosa od strane rukovodstva, oglasio se Odbor Naše stranke u Zenici.

„Radnici već duže vrijeme ukazuju na sumnjivo poslovanje rukovodstva, koje je ovo nekada prosperitetno preduzeće dovelo u ogromne dugove. Već četiri godine gomilaju se problemi. Rukovodstvo preduzeća – direktor Semiz Šišić i Nadzorni odbor – je odgovorno za sklapanje štetnih ugovora, dizanja enormnih kredita bez validnog obrazloženja i svojevoljne prodaje ogromnih količina željeza. Sad kad je na snazi štrajk, kao posljednji korak očajnih radnika, rukovodstvo ne nudi nikakvo rješenje i perspektivu, i jedini njihov prijedlog je da radnici nastave raditi i dalje, do neodređenog datuma, bez da primaju platu“, kazao je Haris Selimović, član OO NS Zenica.

“Najbolji primjer katastrofalnog poslovanja i uništavanja kapaciteta Metalnog je ulaganje ogromnih sredstava u benzinsku pumpu u Drivuši, koja je pozicionirana na lošem mjestu, i koja zbog toga trenutno radi (do 14:30 h), ali samo kao oskudno snadbjevena prodavnica: goriva u njenim rezerovarima nema. Radnicima rukovodstvo stalno obećava isplatu neisplaćenih plata, nakon što se proda ta pumpa, koju očigledno niko ne želi kupiti”, pojasnio je.

„Predstavnici vlasti, kojima su se radnici žalili pozivaju se na činjenicu da je preduzeće privatizirano. To je tačno, ali se postavlja pitanje na koji je način izvršena privatizacija i da li je ugovor o privatizaciji tako sklopljen da budući vlasnici nisu obavezani da ispoštuju prava radnika, odnosno da im je ostavljeno na volju da u kratkom roku rasture preduzeće. Problem nije u privatizaciji kao takvoj, ali problem jeste kada se državno preduzeće ne prepusti ozbiljnim privrednicima koji bi mogli održavati proizvodnju i kada država ne učini dovoljno da zaštiti prava dugogodišnjih radnika privatiziranih preduzeća. Vlasti su u tom smislu itekako još uvijek odgovorne za sve ono što se dešava u Metalnom“, dodao je Selimović.

„Poseban problem je odnos Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona prema radnicima Metalnog. Iako se radnicima redovno odbijalo od plate za članarinu, sada kada radnici više nemaju platu, pa čak ni da plate članarinu, podrška Sindikata izostaje, što je skandalozno. Pa, valjda bi Sindikat trebao pomagati radnicima kad im je najteže, a ne kao sitnosopstveničko društvo gledati da li im je uplatio članarinu neko ko već 8-9 mjeseci ne dobiva platu. Sve ovo što se dešava u Metalnom je skandalozno i moralna obaveza i institucija (tužilaštvo, poreska uprava, itd.) i drugih sektora društva jeste da se uključe u ovaj problem i pomognu radnicima da ostvare minimum svojih prava“, zaključio je.

Podijelite članak

Počitajte još

Bošković: Federalna uprava civilne zaštite potrošila 23 milijuna KM

072info

Bježao policiji sa skoro dva kilograma skanka

072info

FBiH: U protekla 24 sata 19 oboljelih, pridržavanjem mjera lične zaštite spriječiti širenje virusa

072info

Evropa je puna primjera dobrovoljnih ostavki: Nekima presudila čokolada, nekima porno filmovi, vino ili dadilja, a u BiH ta je praksa gotovo nepoznata

072info

Trik uz koji će baterija vašeg mobitela trajati duže

072info

Darku Laziću prijeti zatvor

Redakcija

UPFBiH insistira na produženju roka za podnošenje prijave i plaćanje PDV-a

072info

Zenica obavijena tugom: Zauvijek nas je napustio policajac Vehid Džulan

Redakcija

Ogorčeni radnik “Olipa”: Ponuđeno nam je da radimo za 380 KM

072info

Građani Amsterdama: Otkako nema turista grad nam je čišći, uredniji i mirniji

072info

Pošte u BiH priznale da nezakonito naplaćuju poštarinu na robu kupljenu preko interneta

072info

Novi Zeland: Odgođeno izricanje kazne Brentonu Tarantu za napad na džamije

072info

Legendarni Fićo napravio kolonu

072info

Ekskluzivna fotografija Tijane Ajfon iz policijske stanice

072info

AKCIJA FUP-a U ZENICI: Torturu prema maloljetnoj djeci snimao mobitelom i objavljivao na internetu

Redakcija

ODGOĐENA SJEDNICA: Demokratska fronta zatražila ostavku Fadila Novalića, Jelke Milićević i Veska Drljač

Redakcija

Recesija neće utjecati na gradnju autoputa

072info

PLANET OBUĆA: Od 29. maja AKCIJA kupi jedan, drugi par -40% POPUSTA!

Redakcija

Korona virus i fabrika za preradu mesa u Smitfildu: Neispričana priča o najvećem žarištu u Americi

072info

IMAJU I DUET: Ova pjevačica je bila Šabanova velika ljubav

072info