NASA traži da joj do 15. aprila šaljete razne fotografije oblaka

Instrumenti su dio projekta pod nazivom “Oblaci i svjetlosni energetski sistem Zemlje” koji ima za cilj poboljšati razumijevanje uloge oblaka u globalnim klimatskim promjenama.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Oblake je, međutim, ponekad veoma teško identificirati s visine. Na primjer, tanke oblake ciruse, najčešću vrstu visokih oblaka, teško je prepoznati u odnosu na snijeg, kažu iz NASA-e. Zbog toga je sva satelitska posmatranja potrebno upoređivati sa zapažanjima sa Zemlje.

Ukoliko želite sudjelovati u izazovu posmatranja oblaka, najlakši način jeste da skinete aplikaciju GLOBE Observer koja će vam korak po korak dati instrukcije kako da NASA-i pošaljete svoje fotografije oblaka. Ukoliko volite posmatrati i analizirati promjene na nebu, ova aplikacija će dodatno unaprijediti vaše znanje iz astronomije.

Iz NASA-e kažu da su projekt posmatranja oblaka započeli sad jer će oblaci na proljeće imati zanimljive aktivnosti. Promjena godišnjih doba može biti olujna, a NASA želi dvostruko provjeriti podatke jedog instrumenta kojeg je u svemir poslala u novembru prošle godine.

Svi koji žele da njihove fotografije dođu do NASA-e, imaju vremena do 15. aprila za slanje maksimalno deset fotografija svakog dana.

Klix.ba