NASA u BiH traži mlade naučnike

Međunarodno NASA-ino takmičenje (Hackathon) Space Apps Challenge će se ove godine po prvi put održati u Bosni i Hercegovini, tačnije u Tuzli.

Kako su najavili organizatori, takmičenje se sastoji iz dva događaja, Data Bootcampa (pripremnog događaja) koji će biti održan 22. aprila, te Hackathona (glavnog događaja) u kojem timovi rade zajedno kako bi pronašli inovativna rješenja za izazove koje im postavi NASA.

Oba događaja će se održati u Kući plamena mira. Cilj Space Apps Challengea, koji se širom svijeta održava od 2012. godine, je da kreativni timovi ili pojedinci dijele svoje ideje i nastoje riješiti stvarne probleme vezane uz Svemir i Zemlju.

Proteklih godina izazovi na hackathonu su uglavnom bili vezani uz Svemir. Učesnici su se bavili temama poput putovanja na Mars, Sunčevim sistemom i aeronautikom. Ove godine tema je Zemlja.

Učesnici će koristiti podatke o našoj planeti koje NASA već godinama skuplja u nastojanju da nauči što vise o Zemlji i njenim komponentama koje uključuju okeane, tlo i živa bića. Space App Challenge je mjesto na kojem NASA daje priliku svim zainteresovanim da postanu dio tih naučnih istraživanja i na taj način pomognu u rješavanju brojnih globalnih izazova.

Hackathon nije samo vezan uz aplikacije jer se za rješavanje izazova može koristiti robotika, hardver, dizajn, manipulacija podataka i brojne druge metode i tehnologije.

Svi koji se žele učestvovati na Hackathonu i Data Bootcampu trebaju se registrovati online naovaj stranici.