Nasiha Pozder: Nijedna penzija ne smije biti ispod 600 KM

Povodom svakodnevnih poskupljenja, Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH, ponovo je pozvala premijera FBiH Fadila Novalića da utiče na povećanje penzija tako da nijedna penzija ne smije biti ispod 600 KM.

„Skoro 200.000 penzionera u FBiH prima penziju manju od 500 KM. Ovdje ću za primjer uzeti samo one koji primaju 410 KM, a njih je 173.000, kako bih ilustrirala težinu njihovog egzistencijalnog statusa. Pod uslovom da ne moraju plaćati režije, ti ljudi imaju na raspolaganju dnevno oko 13 KM da prežive. Međutim, znamo da su penzioneri najredovnije platiše kad su režije u pitanju i dnevni iznos koji mogu potrošiti pada ispod 10 KM. Uzimajući u obzir njihovu životnu dob, potrebni su im i lijekovi od kojih mnoge ne dobijaju na recept, tj. moraju ih kupiti. Ukratko, time se njihov dnevni iznos potrošnje za prehranu i druge stvari opasno približava nuli a u mnogim slučajevima je dotiče pa čak ide i ispod nule.

Dovoljni su ovi šturi podaci da premijeru FBiH bude jasno kad kaže da neće subvencionirati hljeb jer ga može svak sebi priuštiti – ne može čak 173.000 penzionera, a to je samo broj onih koji primaju 410 KM. Nisu u puno boljoj situaciji oni koji primaju 10, 20 ili 50 KM više.

Zato ponavljam svoj zahtjev da minimalna penzija za vrijeme inflacije mora biti 600 KM. Podsjećam, za to imamo sve uslove. Imamo budžet koji to može podnijeti. Usvojili smo, također, izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju da bismo mogli vršiti usklađivanja penzija s rastom cijena. Stvarna briga o penzionerima bila bi povećanje minimalnog iznosa penzije na 600 KM, a ne minimalna uvećanja koja stvaraju privid brige i koja mnogi doživljavaju kao poniženje.

Trenutni penzioni sistem je nepravedan prema određenim kategorijama penzionera. Vlada Fadila Novalića imala je osam godina na raspolaganju da te nepravde ispravi. Ne da nije pokušala, već nije pokazala interes. Sistemsku nepravdu ćemo ispraviti kad dođemo na vlast, u oktobru ove godine, kad će nam jedan od prioriteta rada biti reforma penzionog sistema.“

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE