Nasljednik carstva Samsung osuđen na zatvorsku kaznu

Samsung Lee Jae yong

Nasljednik poslovnog carstva Samsung Lee Jae-yong osuđen je na zatvorsku kaznu na ponovljenom suđenju za korupciju, prenijeli su u ponedjeljak lokalni mediji i tom presudom tehnološki div ostaje bez osobe koja donosi glavne odluke u poslovanju.

Visoki sud Seula izrekao je kaznu od 2,5 godine zatvora Leeju, formalno potpredsjedniku Samsung Electronics, najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona i računalnih čipova, prenijeli su južnokorejski mediji i nacionalna agencija Yonhap.

Lee već nekoliko godina vodi firmu nakon što je njegov otac pretrpio srčani udar i nakon toga umro u oktobru prošle godine.

U pozadini slučaja je korupcijski skandal koji je zahvatio bivšu južnokorejsku predsjednicu Park Geun-hye i Lee je proglašen kriivm za pronevjere i davanje mita.

Lee je “aktivno davao mito i posredno od predsjednice tražio da koristi svoje ovlasti kako bi se osigurao glatki prijenos vlasti na čelu poslovnog konglomerata”, napisao je sud u presudi.

“Vrlo je nesretno što je Samsung, najveća tvrtka u zemlji koja se ponosi inovacijama, ponavljano uključena u kaznena djela kad god se zbiva prijenos političke vlasti.”

Tužitelji su tvrdili da je Samsung platio velike iznose novca firmama koje su bile u vlasništvu osobe bliske bivšoj predjsednici države.

Lee je odmah nakon izricanja presude odveden u pritvor.

Lee je ranije osuđen na pet godina zatvora za korpuciju u 2017., a ta je kazna godinu kasnije pretvorena u uslovnu kaznu. No, Vrhovni sud poništio je presudu i naredio novo suđenje.

“Ovo je ogromni udarac i velika kriza za Samsung”, rekao je za Afp Kim Dae-jong, profesor ekonomije na univerzitetu Sejong.

Prethodni članakJoš nije poznato koliko će vakcina stići u prvoj isporuci, čeka se odgovor
Sljedeći članakFalsifikatori u BiH najviše “kuju” kovanicu od 1 KM