Portal 072info

Nastava i za učenike koji su na bolničkom liječenju

Zeničko-dobojski kanton (ZDK) prvi je u Federaciji BiH omogućio organiziranje nastave za učenike koji se nalaze na dužem bolničkom liječenju.

Ponavljanje razreda

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK donijelo je Pravilnik o organiziranju rada škole u bolnici, a ministar Spahija Kozlić kazao je da je cilj organiziranja ovakvog oblika nastave da se hospitaliziranoj djeci olakša odvojenost od porodice i primarne socijalne sredine.

– Cilj je i umanjiti stres od boravka u bolnici, omogući kontinuitet u usvajanju nastavnih sadržaja te da se dani provedeni u bolnici učine zanimljivim i sadržajnijim. To osigurava lakšu reintegraciju u matičnu školu nakon povratka iz bolnice i prelazak u viši razred bez polaganja razrednih ispita ili ponavljanja razreda – ističe on.

Prema pravilniku u gradu ili općini u kojoj postoji zdravstvena ustanova koja nudi usluge bolničkog liječenja za djecu, a u ZDK su to Kantonalna bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj, organizaciju i realizaciju škole u bolnici vrši geografski najbliža osnovna škola.

– U odgojno-obrazovni rad bit će uključeni nastavnici razredne i predmetne nastave. Pravilnik predviđa organiziranje nastave u okviru odjeljenja, grupe ili individualno za osnovce koji su hospitalizirani duže od tri sedmice – pojašnjava Kozlić.

Kućno liječenje

Napominje da će adekvatno prilagođeno obrazovanje za djecu na kućnom liječenju pružati škola najbliža mjestu stanovanja, uz primjenu adekvatnih oblika nastavnog rada.

Kozlić: Umanjiti stres - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Kozlić: Umanjiti stres
Podijelite članak
  • 23
    Shares