Portal 072info

Nastava je tek krenula: Sistem u kolapsu, a roditelji na mukama

skola 3
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pandemija koronavirusa je uticala na sve, a ponajviše na porodicu. Veliki broj ljudi je ostao bez posla, neki primaju minimalne plate, brojne kompanije zatvaraju pogone. Međutim, među onima koji su imali sreću da zadrže radna mjesta mnogo ih je koji će ih morati napustiti. Sistem se nije potrudio da napravi odgovarajuća rješenja nizašta, pa čak ni za početak nastave. Četiri dana pred početak nastave su stigle upute o realizaciji nastave, a škole su ih čekale od juna. Upute nije pratila podrška, pa su tako škole koje su ostale bez vlastitih prihoda bačene u vatru. Niko nije vodio računa imaju li novca za dezinfekcione barijere, sredstva za dezinfekciju, toplomjere i maske.

Propisi i potrebe

Snašli su se direktori, kao i mnogo puta dosad, ali od početka online nastave direktori i nastavnici se snalaze. Prvo za kompjutere, laptope, mobitele za učenike, zatim za internet, a sada je došlo vrijeme i da se snađu za hiljade maraka koje su potrebne za obezbjeđenje produženog boravka u školama. “Kako ćemo – lako ćemo”, uglavnom dolazi kao odgovor iz Ministarstva, a oni koji su izloženi roditeljima, direktori i nastavnici zbog tih “lakih” rješenja ne spavaju noćima. Samira Nukić, direktorica OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar”, danima ne miruje. Sa Vijećem roditelja pokušava naći rješenje za produženi boravak koji, prema preporukama, mora raditi u potpuno drugačijim uslovima.
– Potrebno je obezbijediti dva kvadrata po učeniku i na osnovu raspoloživog prostora formirati grupe, uz obezbjeđenje minimalne distance između učenika, navedeno je, između ostalog, u Uputstvu o organizaciji i realizaciji odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama u KS-u koje je školama upućeno 26. augusta.
Organizovati rad u ovakvim okolnostima ne može nijedna škola. Preporučena cijena za ovu uslugu je do 200 KM. A škole imaju od 15, pa do skoro 100 učenika zainteresovanih za produženi boravak. To bi značilo da se pravi više grupa, u različitim prostorima koji bi imali svoju učiteljicu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
image

– U našoj školi produženi boravak radi još danas zbog 1.600 KM koje nedostaju da produženi boravak radi nesmetano. Prema smjernicama epidemiologa i Zavoda za javno zdravstvo KS-a, u jednoj grupi može biti od 10 do 15 učenika. Roditelji su ponudili da plaćaju više od 200 KM mjesečno, ali to propisi ne dozvoljavaju. Pristali smo i da djeca nemaju obrok u produženom boravku, nego da roditelj djetetu sprema obrok, kako bi obezbijedili 1.600 KM, ali ni to nije moguće. Mnogi od roditelja u Sarajevu nemaju rodbinu, tako da nemaju kome ostaviti dijete. To znači da bi ono pohađalo nastavu, roditelji moraju dati otkaz, kazali su iz Vijeća roditelja OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar”.

Potrebno je obezbijediti dva kvadrata po učeniku i na osnovu raspoloživog prostora formirati grupe

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

I direktorica Nukić naglašava da su im ruke vezane. U ovom trenutku ne mogu ništa uraditi.
– Produženi boravak će raditi još danas, a onda ne znam šta ćemo i kako. Trideset troje djece mjesečno plaća po 200 KM boravak. To je 6.600 KM mjesečno. Plata jedne učiteljice sa porezima i toplim obrokom iznosi oko 2.020 KM. Hrana za 33 učenika na mjesečnom nivou prelazi 4.000 KM. Što znači da za drugu učiteljicu ostaje svega 400 KM, a sa tim iznosom ne možemo ništa. Salu škole nismo iznajmljivali od početka pandemije i nemamo vlastitih sredstava. Odlučili smo ovu sedmicu da damo besplatno produženi boravak, ali sami dalje ne možemo, rekla je Nukić.

Alternativa

U OŠ “Osman Nuri Hadžić” od 2013. roditelji na raspolaganju imaju uslugu produženog boravka. Ove godine je ta usluga na čekanju.
– Posljednjih godina smo imali 80-90 učenika u produženom boravku. Ne možemo ispoštovati preporuke i pokrenuti produženi sa cijenom od 200 KM jer to zahtijeva proširenje svih resursa. Nadamo se da će do 1. oktobra ovo pitanje biti riješeno i da ćemo pokrenuti rad produženog boravka, a do tada roditelji moraju naći neku alternativu, rekao je Šefik Dudević, direktor OŠ “Osman Nuri Hadžić”.
Ministar obrazovanja KS-a Anis Krivić O kanalu je rekao da škoski odbori oduvijek odlučuju o cijenama za produženi boravak, te da Ministarstvo s tim nema veze. “Na nama je obaveza da obezbijedimo sve potrebno za poštivanje epidemioloških mjera”, rekao je Krivić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oslobođenje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 16
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Zlatan Ibrahimović pozitivan na koronavirus

072info.com

KB ZENICA: Muškarac iz Zenice i žena iz Žepča preminuli usljed oboljenja koronavirusom

072info.com

Policijski sat za barove i restorane zbog koronavirusa

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)