Nastavak suđenja generalu Mladiću

Nastavak suđenja generalu Mladiću

slika (3)

Haški tribunal zakazao je za danas nastavak suđenja generalu Ratku Mladiću, koje u petak prekinuto, jer se optuženi nije osjećao dobro.

Glavni Mladićev branilac Branko Lukić rekao je da je Mladić imao vrtoglavicu i da su mu trnule desna ruka i noga, zbog čega nije mogao da prati suđenje.

Ljekari koji su pregledali generala utvrdili su da mu je pritisak nizak i da je to posljedica gubitka na težini. Sudije su naložile da tokom vikenda bude izrađen novi medicinski izvještaj.

Pretresno vijeće je u toku ljetne pauze odbacilo drugi zahtjev odbrane da broj radnih dana u sedmici u ovom predmetu sa pet bude smanjen na četiri, zbog zdravstvenog stanja optuženog.

Vijeće je zaključilo da su ukupno zdravstveno stanje i težina generala Mladića stabilni. Odlukom od prošle sedmice, vijeće je odobrilo odbrani da uloži žalbu na tu odluku.

Najavljeno je da će danas biti nastavljeno svjedočenje vještaka optužbe, američkog istoričara Roberta Donje. Do kraja sedmice, tužilaštvo će saslušati još dva zaštićena svjedoka.

Na listi svjedoka optužbe još su vojni analitičar Ričard Batler, nekadašnji načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i Mladićev zamjenik, general Manojlo Milovanović i vještak optužbe za demografiju Eva Tabo.

Od ponedjeljka do četvrtka nastavlja se pretres na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću. Dokazni postupak nastavlja tužilaštvo koje će sutra izvesti novog svjedoka.

Nastavak suđenja nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću najavljen je za 28. oktobar.

Izvor: Cafe.ba / Srna

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica