Portal 072info

Nastavak suđenja Krsmanoviću za zločine u Višegradu

image

U nastavku suđenja Oliveru Krsmanoviću za zločine počinjene na području Višegrada, odbrana je saopćila da je iz Haškog tribunala dobila odgovor na dopis u vezi sa zaštićenim svjedocima.

– Haški tribunal odobrava da se skinu mjere zaštite svjedocima. Kako tužilaštvo ima pravo žalbe, odluka se obustavlja danas do četiri sata – kazao je Slaviša Prodanović, Krsmanovićev branilac.

Vijeće je navelo kako je 31. januara dobilo odgovor u kome se navodi da je “predmet u radu”.

Odbrana će naknadno odlučiti koje će od svjedoka što im je Tribunal skinuo mjere zaštite saslušati u korist optuženog Krsmanovića.

Na zahtjev odbrane, početkom oktobra 2013. upućen je dopis Tribunalu s ciljem kontaktiranja desetak svjedoka koji su pred Sudom u Haagu svjedočili pod mjerama zaštite.

Optužnica tereti Krsmanovića da je, kao pripadnik Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u ubistvima, silovanjima, mučenjima i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad bošnjačkim civilima.

Optuženi Krsmanović je rekao da mu je zakazana operacija u bolnici Kasindol 10. marta, te je Vijeće konstatovalo da će se tada pauzirati s ročištima. Statusna konferencija zakazana je za 4. mart, prenosi BIRN- Justice Report.

Fena

Podijelite članak