Nastavlja se maratonsko suđenje Novaliću i ekipi: Šta ćemo danas čuti?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U Sudu BiH danas u 13 sati bit će nastavljeno suđenje predsjedniku Fadilu Novaliću i drugima u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona KM.

Za danas je planiran nastavak saslušanja uposlenika Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Na posljednjem ročištu održanom u srijedu, 29. septembra svjedočili su član stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Harun Avdagić i glavna inspektorica Agencije za lijekove BiH. Oni su govorili o svojoj ulozi o nabavci ovih medicinskih uređaja u aprilu prošle godine.

Naglasio je da ga je nedugo prije nabavke respiratora zvao neko iz kabineta federalnog premijera. Nije mogao precizirati o kome je riječ naglasivši da je bio “muški glas”. Ali nije isključio mogućnost da je tada razgovarao s bivšim direktorom ureda Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Hasanom Ganibegovićem.

ČITAJ JOŠ:  BiH među šest zemalja koje nisu glasale za izbacivanje Rusije iz Vijeća Evrope

Prema njegovim riječima, tada je pitan za dozvole potrebne za uvoz te da je sagovornika uputio na glavnu inspektoricu u spomenutoj agenciji Indiru Fazlagić. Tvrdi da mu tada nije rečeno šta se tačno namjerava uvesti.

Glavna inspektorica Agencije za lijekove BiH Indira Fazlagić je odgovarajući na pitanja tužioca Hukeljića, potcrtala je da postoji registar pravnih osoba koje se bave uvozom lijekova i medicinske opreme i registar lijekova i opreme.

Napomenula je da pravna osoba – kompanija mora biti registrovana za prometovanje navedenim proizvodima, a da bi to i mogla činiti. Kao izuzetak je navela slučaj kada se podnese zahtjev za interventni uvoz. Napomenula je i da se prilikom interventnog uvoza moraju ispuniti određeni uslovi.

ČITAJ JOŠ:  10 IZREKA PREMIJERA NOVALIĆA: “Od utičnice, do Armanijevih odijela  za Muhammeda a.s.”

Nakon Avdagićeve preporuke istakla je da ju je kontaktirao Ganibegović i misli da ju je pozvao na službeni mobitel. Prema njenim riječima, broj mu je ustupio Avdagić. Podsjetimo da je Avdagić prethodno rekao da on to nije učinio. Naglasila je da se ne može sjetiti da li je zvao s fiksnog ili mobilnog telefona.

Oduzeti mobitel generalne sekretarke Federalne vlade Edite Kalajdžić izazvao je burnu raspravu na ročištu u predmetu “Respiratori” pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Jedan od tužilaca u ovom predmetu Mirza Hukeljić je predočio informaciju Suda Bosne i Hercegovine, u kojoj je navedeno da je ovaj mobitel korišten i nakon što ga je tužilaštvo izuzelo. Prema Hukeljićevim riječima, mobitel je korišten u Viber komunikaciji sa strankom u ovom postupku.

ČITAJ JOŠ:  Otvoreno pismo Harisa Abdagicha and BalkanErosa gradonačelniku Zenice, Smajloviću

Osim Novalića, u slučaju sporne nabavke respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, te primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

GODISNJICA
MARKETING