Portal 072info

Nastavlja se podjela direktorskih funkcija u institucijama BiH, četiri su „u dobošu“

parlament bih zgrada institucija
28.10.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zgrada Institucija Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U proteklih mjesec dana okončane su procedure ili su još u toku za imenovanje čak šest direktora državnih institucija, od kojih su četiri još u „dobošu“. Prema ranijoj raspodjeli između vladajućih stranaka, ove funkcije su uglavnom pripale SNSD-u i HDZ-u.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Tako je Vijeće ministara 10. decembra na funkciji v.d. direktorice Agencije za promociju stranih investicija (FIPA) ponovo imenovalo Milicu Marković nekadašnju SNSD-ovu parlamentarku, preciznije njoj je produžen mandat na ovoj funkciji za tri mjeseca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Pejo Đurašinović, imenovan je 10. decembra za vršioca dužnosti direktora Agencije za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine. On je na poziciju koju je pripala SNSD-u došao s funkcije glavnog inspektora za hranu Inspektorata RS-a.

On je bio Glavni inspektor za hranu at Inspektorat Republike Srpske. Treba naglasiti da je za v.d. direktora Agencije imenovan nakon poništenja rješenja o imenovanju Ljubiše Lalovića nakon što su mediji otkrili da je Lalović u martu 2008. godine bio osuđen na tri mjeseca zatvora zbog krađe automobila. https://b0b0c754f0a54b98091d38ed48aa6bdf.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema podacima iz Agencije za državnu službu još je u toku konkurs za imenovanje direktora Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine. Vijeće ministara je 22. oktobra za v.d. direktora ove Agencije imenovalo Tarika Rahića, a nakon što je ranije na lični zahtjev razriješen Kenan Vehabović.

Podsjetimo, kod imenovanja čelne funkcije Agencije za javne nabavke tokom ljeta desio se svojevrsni kuršlus kada su u Službenom glasniku BiH osvanule dvije osobe kao direktori ove agencije. Dok je paralelno Agencija za državnu službu bila provela proceduru te je imenovala Kenana Vehabovića kao v.d. direktora Agencije za javne nabavke, Vijeće ministara je imenovalo Muamera Bandića nakon što ga je smijenilo s funkcije Agencije za rad i zapošljavanje BiH
Budući da je imenovanje Vehabovića u ovom slučaju bilo jedino pravno valjano, gledalo se da se ispravi „šteta“ prema Bandića, pa je pošto-poto on vraćen na poziciju na kojoj je bio duži niz godina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sutra ističe rok za prijave za direktorsku funkciju u Uredu za veterinarstvo BiH. Prema ranijim informacijama aktuelni direktor ovog ureda Ljubomir Kalaba više ne dolazi u obzir za ovu funkciju.

Također, okončan je i konkurs za direktora Agencije za statistiku BiH funkciju koja je prema raspodjeli pripala HDZ-u BiH. Vijeće ministara BiH je u septembru imenovalo Vesnu Ćužić za vršioca dužnosti direktora Agencije za statistiku do okončanja konkursne procedure.
Okončan je i konkurs za imenovanje novog direktora Instituta za akreditiranje BiH, te se očekuje da će se ovo imenovanje uskoro naći na sjednici Vijeća ministara BiH. Aktuelnom direktoru Željku Medaku istekao je petogodišnji mandat.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

A.Dučić/Fokus.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME