Nastavlja se rat advokata i notara

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Notari od općinskih sudova traže da ne poštuju odluke Ustavnog i Vrhovnog suda FBiH, tvrde advokati

Advokatska komora Federacije BiH izražava zabrinutost zbog zaključaka i stavova Notarske komore od 7. januara ove godine i dopisa upućenog svim pravosudnim institucijama i Ministarstvu pravde FBiH od 30. decembra 2022. godine.

”Upravo u toj činjenici postoji opravdana zabrinutost zbog nepoštivanja odluka Ustavnog i Vrhovnog suda FBiH. Iako imamo odluke tih sudova koje jasno kazuju da nikad više notari neće imati ekskluzivno pravo na sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti, naprotiv da i drugi mogu sačinjavati ugovore o prometu nepokretnosti te da mogu biti ovjereni pred notarima ili kod općinskih sudova, Notarska komora FBiH donosi zaključke i smjernice suprotne obavezujućim odlukama Ustavnog i Vrhovnog suda FBiH. Da li notarijat poziva na anarhiju u našoj državi”, pitaju iz Advokatske komore FBiH.

Kako ističu, neshvatljivi su dopisi Notarske komore FBiH upućeni općinskim sudovima u FBiH kojim traže da ne postupe po odluci Vrhovnog suda FBiH.

Zbog postupaka Notarske komore FBiH i direktnog kršenja zakona i Ustava, stav Komore je da se zaključci i smjernice, kao i dopisi kojima se prijeti općinskim sudovima ukoliko postupe po odluci Vrhovnog suda, dostave nadležnom tužiteljstvu i da se zahtijeva pokretanje hitnih postupaka protiv odgovornih.

Također će, kako navode, o predmetnom dopisu, biti informirani predsjednici svih sudova u FBiH, VSTV, federalno Ministarstvo pravde, kao i kantonalna, te kantonalni porezni uredi u FBiH.

GODISNJICA
MARKETING