Nastavlja se suđenje optuženima za terorističke napade na Svjetski trgovački centar 2001. godine

Screenshot 6 12
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Suđenje navodnom organizatoru zločina 11. septembra 2001., odnosno napada na Svjetski trgovački centar, Khalidu Sheikhu Mohammedu i još četiri osobe ponovo počinje u utorak, samo nekoliko dana prije 20. godišnjice napada.

Mohammed i njegovi suoptuženici, koji su skoro 15 godina bili zatvoreni u zatvoru u američkoj pomorskoj bazi u zaljevu Gvantanamo na Kubi, pojavit će se pred vojnim sudom prvi put od početka 2019. godine.

Ipak, nakon pauze od 17 mjeseci zbog pandemije koronavirusa, čini se da će se postupci nastaviti tamo gdje su stali, zarobljeni u nastojanjima odbrane da diskvalifikuje većinu vladinih dokaza okaljanih mučenjem optuženih u pritvoru CIA-e.

U nedjelju je novi vojni sudac pukovnik zračnih snaga Matthew McCall najavio spor početak, odlučujući da će se prvo saslušanje usredotočeno na njegove lične kvalifikacije održati u utorak. Advokatima s obje strane dozvoljeno je na sudu za ratne zločine da ispitaju novog sudiju zbog moguće pristrasnosti.

Ostatak sedmice uglavnom će uključivati ​​sastanke s vojnim tužiocima i timovima odbrane.

Uz niz prijedloga za traženje dokaza koje vojni tužioci odbijaju predati, branioci su rekli da bi pretkrivična faza mogla lako trajati još godinu, ostavljajući minimalnu nadu u skori završetak suđenja i presude.

Na pitanje može li slučaj ikada doći do te tačke, branilac James Connell odgovorio je: “Ne znam”.

Khalid Sheikh Mohammed
Khalid Sheikh Mohammed

Trajni utjecaj mučenja

Advokati kažu da su petorica optuženih – Mohammed, Ammar al-Baluchi, Walid bin Attash, Ramzi bin al-Shibh i Mustafa al-Hawsawi slabi i trpe trajne posljedice teškog mučenja koje su pretrpjeli na tajnim “crnim” lokacijama CIA-e između 2002. i 2006.

Advokati tome dodaju kumulativni utjecaj 15 godina u teškim, izolovanim uslovima od dolaska.

U publici će biti članovi porodica nekih od 2.976 osoba za koje su optuženi da su ih ubili prije dvije decenije, kao i mnoštvo novinara. Njih petorica se suočavaju sa smrtnom kaznom zbog optužbi za ubistvo i terorizam na sudu za ratne zločine.

Zastupaju ih advokati koje dodjeljuje vojska, kao i pro-bono advokati iz privatnog sektora i nevladinih organizacija.

Mučenja

Tužioci tvrde da su svi optuženi pružili čvrste dokaze o zavjeri u napadima 11. septembra tokom takozvanih ispitivanja “čiste ekipe”, koje je FBI proveo 2007. godine, nakon što je njih pet stiglo u Gvantanamo.

Ipak, branitelji tvrde da su ispitivanja 2007. teško bila “čista”, jer je FBI također učestvovao u CIA-inom programu mučenja, a njihova su ispitivanja nosila sličnu prijetnju.

Optuženi, koji su u to vrijeme još osjećali utjecaj mučenja, razgovarali su s FBI-em pod stvarnim strahom da će ponovo početi, tvrdi odbrana.

“Nemojte pogriješiti, prikrivanje mučenja razlog je što su ti ljudi dovedeni u Gvantanamo” umjesto u savezni pravosudni sistem SAD-a, rekao je Connell, koji zastupa Baluchija.

“Zataškavanje mučenja je također razlog što smo svi okupljeni u Gvantanamu na 42. ročištu u vojnoj komisiji 11. septembra”, dodao je.

Kašnjenja

Kako bi dokazali svoje tvrdnje, odbrana zahtijeva ogromne količine povjerljivog materijala koje vlada ne želi predati, o svemu, od originalnog programa mučenja do uslova u Gvantanamu i zdravstvenih procjena.

Advokati odbrane također žele da ispitaju desetine svedoka, nakon što se 12 već pojavilo pred sudom, uključujući dva čoveka koji su nadgledali program CIA-e.

Zahtjevi su odgodili suđenje, ali odbrana krivi vladu za aktivno skrivanje materijala relevantnih za ovaj slučaj.

Alka Pradhan, drugi branilac, primijetila je da je vladi trebalo šest godina da prizna da je FBI učestvovao u CIA-inom programu mučenja.