Portal 072info

Nastavlja se zapošljavanje medicinskih radnika iz BiH u Njemačkoj

Triple Win projektom zaposlenje do sada dobilo 470 medicinskih radnika iz Bosne i Hercegovine

 

NASTAVLJA SE ZAPOŠLJAVANJE MEDICINSKIH RADNIKA IZ BIH U NJEMAČKOJ

 

(Sarajevo, 22. septembar 2017) Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine na čelu sa direktorom, Muamerom Bandićem, boravila je protekle sedmice u Njemačkoj gdje je posjetila poslodavce koji putem projekta Triple Win zapošljavaju medicinske radnike iz Bosne i Hercegovine. Pored razgovora sa njemačkim poslodavcima i medicinskim radnicima iz Bosne i Hercegovine, delegacija je održala i sastanak sa predstavnicima njemačkog GIZ-a i Savezne agencije za zapošljavanje Njemačke sa kojima partnerski implementira projekat Triple Win. Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjem uspjehu projekta i mogućnostima nastavka i unapređenja uspješne saradnje

 

“U okviru posjete poslodavcima i ličnim razgovorom sa medicinskim sestrama i tehničarima koji su putem Triple Win projekta dobili zaposlenje u njemačkim zdravstvenim ustanovama, utvrdili smo da su ispoštovani svi dogovoreni uslovi i prava naših građana u Njemačkoj. Poslodavci i zaposlenici su izuzetno zadovoljni načinom saradnje i uslovima za rad koji su osigurani ovim projektom. Nadamo se nastavku ove uspješne saradnje.“ istakao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, Muamer Bandić.

 

“Aspekt „fer mobilnosti“ nam je posebno važan kada je u pitanju projekat Triple Win. Iz tog razloga se sva Triple-Win-partnerstva baziraju na bilateralnim dogovorima sa dotičnim državama. Učesnici projekta imaju priliku da kroz temeljitu jezičku i stručnu pripremu u matičnoj državi saznajušta ih u Njemačkoj očekuje, te im se tako omogućava brza integracija u njemačko radno okruženje“, navela je direktorica Savezne agencije za zapošljavanje Njemačke, Kea Decker.

 

Triple Win projekat pokrenut je 2012. godine i ima tri značajne komponente. Projektom se smanjuje nezaposlenost u Bosni i Hercegovini, medicinskim radnicima se pruža prilika za ostvarivanje bolje životne perspektive dok se istovremeno smanjuje nedostatak stručne radne snage u Njemačkoj. Putem ovog projekta, zaposlenje je do sada dobilo 470 medicinskih radnika iz Bosne i Hercegovine.

 

Konkurs za prijavu medicinskih radnika srednje stručne spreme za projekat “Triple Win“ i zaposlenje u Njemačkoj otvoren je do kraja septembra, a zainteresovani sve potrebne informacije mogu pronaći na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, www.arz.gov.ba. Intervjui sa medicinskim radnicima iz Bosne i Hercegovine održat će se od 2. do 6. oktobra 2017.

 

Podijelite članak