Nastavljaju se pregovori o formiranju Vlade HNK-a, iz HDZ-a kažu da im je bliža SDA

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Danas bi trebalo biti poznati ko će biti partner HDZ-u BiH pri formiranju Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Politički blok okupljen oko HDZ-a BiH s 11 skupštinskih zastupnika nezaobilazan je faktor u formiranju Vlade HNK-a, a predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Stjepan Bošković jutros je Feni kazao kako je ponovno SDA bliža ulasku u Vladu.

Iz HDZ-a kažu da čekaju

– Mi čekamo one koji su preuzeli obavezu da nam danas dostave potpise zastupnika kako bi krenuli u formiranje Vlade. Obje političke grupacije iskazale su spremnost za saradnju, no neki nisu spremni popustiti. Sa šest ruku žele imati utjecaj kao da ih imaju deset – izjavio je Bošković.

Dodao je kako je, prema njegovoj procjeni, u ovom trenutku SDA bliže tome da bude partner HDZ-u u novoj vladi.

U pregovorima oko formiranja Vlade HNK-a ključno je pitanje omjera snaga u izvršnoj vlasti Kantona. HDZ BiH traži da broj ministara u Vladi bude proporcionalan broju zastupnika u Skupštini, dok SDA s jedne i „trojka“ s druge strane žele zadržati nacionalni i stranački paritet, odnosno podjelu ministarstava u omjeru 6-6.

Ko ima koliko zastupnika

U Skupštini HNK-a najviše zastupnika ima politički blok okupljen oko HDZ-a BiH – 11, SDA ima sedam, SDP BiH i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika.