Nastavljen skroman oporavak ekonomije BiH

razvoj

Rast je, prema projekcijama, u 2013. godini premašio jedan odsto, a očekuje se da će se u 2014. godini dalje povećati na oko dva odsto u skladu sa kretanjima u Evropi”, rekao je Van Roden po okončanju posjete BiH u okviru šestog pregleda po stendbaj-aranžmanu.

On je naglasio da je bankarski sektor u velikoj mjeri stabilan, ali i dalje pod pritiskom zbog rastućeg trenda nekvalitetnih kredita, saopšteno je iz sjedišta MMF-a u Vašingtonu.

“Međutim, iako je broj zaposlenih počeo rasti, nezaposlenost je i dalje visoka, na nivou od 28 odsto. U isto vrijeme, značajni rizici negativnih trendova se nadziru, uključujući i one koji proizilaze iz opštih izbora krajem ove godine”, rekao je Van Roden.

On je ocijenio da je vlastima potrebno više vremena da provedu politike koje su dogovorene u okviru stendbaj-aranžmana, a koje su usmjerene na poboljšanje naplate poreza, obuzdavanje vladine potrošnje i unapređenje poslovnog okruženja.

Copy

Van Roden dodaje da tu spadaju i mjere usmjerene na borbu protiv korupcije, poput novog zakona o javnim nabavkama i zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

“Nadamo se da ćemo vidjeti snažan napredak u pogledu provođenja ovih politika, uključujući i aktivnosti parlamenata, kako bi otvorili mogućnost da Izvršni odbor MMF-a uzme u razmatranje šesti pregled po stendbaj-aranžmanu”, naveo je Van Roden.

Misija MMF-a, koju je predvodio Van Roden, boravila je od 19. februara do danas u BiH radi razgovora o nedavnim ekonomskim dešavanjima i politikama u okviru šestog pregleda po stendbaj-aranžmanu sa BiH.

Srna

Prethodni članakMandarine štite srce
Sljedeći članakPOVRIJEĐENI ALPINIST VAN ŽIVOTNE OPASNOSTI: Armin Gazić (24) preživio stravičan pad sa litice na Prenju