Nastavljena sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH: Zastupnika SDA nema u sali, njihov partner DF prisutan

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Predsjedavajući bivšeg saziva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović (SDA) zatražio je danas prekid konstituirajuće sjednice, ali ona je uprkos pokušajima blokade nastavljena.

Kako je zabilježio “Avazov” reporter nastavku sjednice prisustvuju svi zastupnici izuzev SDA, a ono što je interesantno da je tu i DF-a, koji je često ranije iskazivao bliskost sa stavovima sa SDA.

Podsjećamo, Zaimović je lice u tehničkom mandatu koje nije imalo pravo prekinuti sjednicu što mu je iz Osmorke jasno i poručeno. Delegati SDA su napustili salu Paralamenta FBiH, a sjednica će se nastaviti po proceduri izborom novog rukovodstva.

Inače, prijedlozi za predsjedavajućeg su Mirjana Marinković-Lepić iz Naše stranke, za poziciju dopredsjedavajućeg predložena je Edina Gabela iz SBiH, dok je za dopredsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda predložen Mladen Bošković iz HDZ-a. Tome se SDA usprotivila navodeći da nije predložen nijedan delegat iz reda Bošnjaka.

Konaković je kazao da je donesen zaključak da je predsjedavajući prethodnog saziva suprotno poslovniku prekinuo sjednicu i da je neophodno nastaviti. Iz stručne službe su kazali da je prekid sjednice bio suprotan poslovniku, a predsjedavanje sjednicom je preuzeo najstariji zastupnik Safet Omerović.

Avaz