NASTAVLJENI PROTESTI: Vijeće općine ocijenilo da nisu ispunjene pretpostavke za pokretanje procedure opoziva Načelnika (FOTO)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

IMG_5853

Danas su se Zeničani i Zeničanke ponovo okupili ispred zgrade Općine Zenica zahtijevajući od načelnika Općine Zenica, Husejina Smajlovića, da podnese ostavku. Kao što je jučer zakazano, u 10.00 sati zasijedalo je Vijeće općine Zenica koje je iznijelo slijedeće stavove:

– razumiju se i podržavaju opravdani zahtjevi građana i njihovo rješavanje u skladu sa Zakonom,

– ocijenjeno je da na osnovu analize rada, djelovanja i postignutih rezultata u dosadašnjem radu, nisu ispunjene pretpostavke za pokretanje procedure opoziva Načelika Općine utvrđene članom 6. Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji Bosne i Hercegovine,

– ocijenjeno je da nisu ispunjeni uslovi za raspuštanje Vijeća općine iz člana 1.10. Izbornog Zakona BiH

“Vijeće općine i Načelnik Općine će u narednom periodu nastaviti i intenzivirati svoje aktivnosti na rješavanju pitanja iz svoje nadležnosti i uloge Općine s ciljem daljeg poboljšanja uslova života i rada građana Zenice” – stoji u saopštenju Vijeća općine.

Sastanku u 10.00 sati prisustvovali su Nebojša Nikolić – predsjedavajući Vijeća, Zdenko Kolak – predsjednik Kluba HDZ 1990, Amra Muslić-Halilović – član Radnog predsjedništva, Belma Pojskić – predsjednik Kluba SDA, Mirsad Ćivić – predsjednik Kluba SDP, Mensud Keleštura – predsjednik Kluba SBB, Suljo Čolaković – predsjednik Kluba SBiH, Dževad Hamzić – predsjednik Kluba S za NBiH i Salko Musić – Nacionalne manjine.

Valja istaći da je ispred zgrade Općine Zenica bila i nekolicina građana koji su se protivili smjeni aktulenog načelnika, te da su protesti iako vođeni na dvije strane, prošli bez incidenta. Po završetku sastanka Vijeća općine protestanti su se još kratko zadržali ispred Općine Zenica, a nakon čega su se uputili prema zgradi RMK i blokirali saobraćaj na Bulevaru nastojeći istrajati u svojim zahtjevima. Smatraju da nemaju dovoljnu podrško od građana Zenice, te da “opadanje” broja protestana ide u prilog funkcionerima. U toku je razgovor sa predsjedavajućim Skupštine ZDK, Sretkom Radišićem, a nakon čega će biti poznato više detalja.

Kako je to izgledalo ispred Općine Zenica pogledajte u fotogaleriji Benjamina Hazića.

[flagallery gid=201]