Nastavljeno suđenje u predmetu “Zenicatrans”: Tužiteljica predočila dokaz kopije zapisnika sa originalnim potpisom

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Na Kantonalnom sudu u Zenici danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Zenicatrans”, izvođenjem dokaza Tužilaštva ZDK i to saslušanje svjedoka Jugoslava Anđelića, piše Avaz.ba.

Posebno je paradoksalno, na šta je ukazala i odbrana optuženih, kako je postupajuća tužiteljica svjedoku predočila sporan dokaz čija je zakonitost osporena.

Naime, radi se o zapisniku sa 17. sjednice Skupštine “Zenicatransa”, čija je vjerodostojnost upitna jer je predočena kopija zapisnika sa naknadnim potpisom Vesne Milanović koji je originalan na kopiji.

Nema potpisa na originalu

Zbog ove činjenice odbrana je ocijenila da je tužiteljica morala razjasniti pitanje originala i kopije, te u istrazi pozvati svjedoke da se izjasne na okolnosti potpisa.

ČITAJ JOŠ:  Reis Kavazović: Otvorimo naša srca za druge i udružimo se da dobro i mir nadvladaju našim društvom

– Od suđenja tužiteljica pravi istragu. Osporavamo dokaz, njegovu zakonitost, jer se dokazi mogu ulagati samo kao original ili ovjerene kopije – ocijenila je odbrana.

Sporno je što na originalu nema potpisa Milanović, dok se na kopiji zapisnika najednom pojavljuje originalan potpis.

Također, u neuslovnoj sudnici odbrana je uložila prigovor da sve strane u postupku moraju biti jednake što nije slučaj.

– Sud ne tretira na jednak način stranke u postupku. Primjećujem da sud strožije postupa u odnosu prema optuženom kada su u pitanju incidenti u odnosu na tužiteljicu. Također, zapisnik koji je predočen ne može se koristiti jer nije original niti ovjerena kopija niti je svjedocima dokazivana njegova autentičnost – kazao je Asim Crnalić, advokat prvooptuženog Fuada Kasumovića.

ČITAJ JOŠ:  Obavijest o promjeni radnog vremena šalter sale Grada Zenica

Podsjetimo, ranije je saslušan svjedok Jusuf Borić, dugogodišnji direktor preduzeća “Zenicatrans”. Izvođenjem dokaznog materijala jasno je vidljivo kako je Općina Zenica prevarena budući da su najprije u “Zenicatransu” podigli kredit u Raiffeisen banci, dobili sredstva, kupili autobuse, stavili ih u upotrebu, a tek godinu kasnije od dobivanja sredstava napravili Ugovor sa Gradom Zenica o zajedničkom vraćanju sredstava.

– Odnos kakav sam imao sa vama kao gradonačelnikom je bio skroz korektan. Postupci koje ste pokušavali provesti išli su ka tome da se krene u podizanje preduzeća, unapređenju. To je iskreno, onako kako sam ja to vidio – rekao je, između ostalog, svjedok Borić.

Još je potvrdio kako su 2011. godine kupili autobuse, a tek 2012. godine potpisali ugovor sa Općinom Zenica o zajedničkom vraćanju sredstava.

ČITAJ JOŠ:  Podrška Vlade Republike Turske BiH: Turska finansijska linija ekonomski je podržala više od 27.000 građana BiH

Nakon svjedočenja svjedoka Borića, Asim Crnalić, advokat Kasumovića, kratko je prokomentarisao ishod ročišta.

– Odbrana ocjenjuje da je današnji dan bio uspješan jer je ovaj svjedok u toku svog svjedočenja potvrdio navode odbrane, a osporio navode Tužilaštva. Dobro je poznato šta je tema suđenja, a istaći ću glavnu stvar – Autobuska stanica. Očigledno je kako je kredit koji je poslužio za kupnju autobusa podignut i prije nego što su Općina i “Zenicatrans” zaključili ugovor o zajedničkom finansiranju. To u bitnome mijenja stvar – rekao je Crnalić nakon prošlog ročišta, piše Avaz.ba.

Svjedok potvrdio navode odbrane

GODISNJICA
MARKETING