b 4
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Gostovanje jedne od najvećih muzičkih zvijezdi Gorana Bregovića Brege na Festivalu piva u albanskom gradu Korča izazvalo je veliku zainteresiranost javnosti, ali i reakcije.

FIXGEHALT

Zamjenica gradonačelnika Korče Benilja Terova izjavila je da je Bregović potvrdio nastup na Festivalu 22. avgusta, prenosi kosovski portal Ekonomija online.

Navela je i kako su pjevači s Kosova otkazali učešće na Festivalu zbog prijetnji, kako su naveli, nacionalističkih grupa, prenio je Kosovo online.

Terova je potvrdila za prištinsku Gazetu ekspres da opština Korča ne namjerava da otkaže Bregovićevo učešće na Festivalu.

LIDER

– Ne postoji politički pristup učešću pjevača rođenog u Sarajevu, čast nam je da nastupi i koliko mi znamo, a u pravu smo, nikada se nije pozicionirao ni protiv Albanaca ni protiv Kosovara – rekla je Terova.

Komentirajući Bregovićevu pjesmu “Kalašnjikov” koja je, kako se navodi, “srpskim paravojnim formacijama poslužila kao inspiracija za činjenje zločina na Kosovu”, Terova je rekla da je ona nastala mnogo prije rata.

– Pjesma “Kalašnjikov” je vjerovatno bila korištena, ali ju je Bregović napisao mnogo prije rata, tako da Bregovića ne povlačimo sa Festivala piva – rekla je Terova.