NATO i BiH jačaju saradnju

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Stručnjaci NATO programa Nauka za mir i sigurnost (SPS) susreli su se u Sarajevu s predstavnicima naučne zajednice Bosne i Hercegovine. 

Dužnosnici i istraživači s vodećih univerziteta iz cijele zemlje okupili su se i razmijenili mišljenja o daljnjim mogućnostima suradnje, na “SPS informativnom danu” održanom u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Izgradnja kapaciteta

Događaj, organiziran u saradnji sa NATO Štabom Sarajevo istaknuo je značajno učešće naučnika iz Bosne i Hercegovine u regionalnim i međunarodnim istraživačkim naporima. U proteklih deset godina razvijeno je više od desetak aktivnosti s Bosnom i Hercegovinom u okviru NATO-ovog programa Nauka za mir i sigurnost, u temama kao što su cyber odbrana, protuterorizam i otkrivanje opasnosti od eksploziva u suradnji sa stručnjacima iz NATO-a i partnerske zemlje. Ove aktivnosti pomogle su u izgradnji kapaciteta za suočavanje s cyber i hibridnim izazovima u Bosni i Hercegovini i širom jugoistočne Europe, te u razvoju inovativnih alata i pristupa borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

– Naša saradnja usklađena je s našim partnerstvom koje se razvija i u skladu sigurnosnim okolnostima koje se mijenjaju, te se sve više usredotočuje na primjenu tehnologija za suočavanje s novim i nadolazećim izazovima – rekao je dr. Klaudio (Claudio) Palestini, viši savjetnik pri NATO-ovoj Nauka za mir i sigurnost Program.

Na događaju su tri bosanskohercegovačka naučnika objasnila svoju nedavnu uključenost u istraživačke i razvojne projekte koje podupire SPS, predstavljajući svoje napore da poboljšaju detekciju eksploziva putem umjetne inteligencije i virtualne stvarnosti; povećati sigurnost komunikacija korištenjem kvantne tehnologije u 5G mrežama; i optimizirati gorivne ćelije. Događaj je također bio prilika za istraživanje novih zajedničkih aktivnosti, uključujući višegodišnji projekt odgovora na hitne situacije i upravljanja.

Iskoristiti mogućnosti

– Današnji sastanak samo je jedan od primjera aktivnosti koje poduzimamo u suradnji s NATO-om, upravo u cilju daljnjeg jačanja i unapređenja naše međusobne suradnje. Moramo optimalno iskoristiti mogućnosti koje nam se pružaju u okviru NATO SPS programa i zajedno biti mnogo aktivniji, istraživati i tražiti nova inovativna rješenja za širok spektar izazova – rekao je Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine. otvorenje manifestacije.

Program NATO-a Nauka za mir i sigurnost ostaje otvoren za istraživanje i naučnu razmjenu koja uključuje znanstvenike i stručnjake iz Bosne i Hercegovine. Mogućnosti saradnje objavljuju se kao pozivi na dostavu prijedloga, koji se mogu pronaći na web stranici SPS-a ili upisom na mailing listu SPS-a.

Avaz